Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL A APROBAT STRATEGIA DE DEZVOLTARE A TRANSNISTRIEI PENTRU ANII 2019-2026

12 decembrie, 2018

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a semnat miercuri „Strategia de dezvoltare a RMN pentru anii 2019-2026” cu scopul de „a identifica direcţiile și mijloacele de asigurare pe termen lung a îmbunătățirii durabile a bunăstării cetățenilor, securității naționale, dezvoltării economice dinamice și consolidării poziției RMN în comunitatea mondială”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, strategia, creată la inițiativa lui Krasnoselski, este „principalul document de planificare strategică, care definește interesele și prioritățile naționale ale RMN, obiectivele, obiectivele și măsurile în domeniul politicii interne și externe menite să dezvolte țara pe termen lung”.

Documentul este alcătuit din cinci compartimente: „Situația actuală, riscuri şi provocări”, „Stabilitatea politică”, „Autonomia economică”, „Echitatea socială”, „Politica regională: orașele și raioanele Transnistriei – teritoriul confortului și dezvoltării umane”.

Prevederile documentului sunt de natură narativă, fără termene limită, sarcini specifice, responsabile”.

De exemplu, „obiectivul principal al strategiei economice a tuturor organelor de stat ar trebui să fie aspiraţia de a asigura pe termen mediu un gradul maxim de autosuficiență economică a RMN”.

În opinia autorului, obiectivele principale ale politicii sociale „ar trebui să fie direcţii precum îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin asigurarea securității alimentare, bunurilor și serviciilor de înaltă calitate și sigure, învăţământ și îngrijire medicală modernă, acces la complexuri sportive, crearea locurilor de muncă, condiții favorabile pentru creșterea mobilității sociale, calităţii muncii, remunerarea decentă, acordarea unor pensii decente, ceea de reprezintă baza pentru asigurarea echităţii sociale în RMN”.

Printre obiectivele strategice ale Transnistriei se numără şi „construirea unor relații interstatale de bună vecinătate cu Republica Moldova”.

Potrivit lui Krasnoselski, strategia de imagine a Transnistriei „ar trebui construită în două direcții: depășirea miturilor negative și formarea unei imagini pozitive”.

Obiectivul principal al politicii monetare este „susţinerea creșterii economice și menținerea stabilității în sfera financiară a republicii”. În acest sens, politica monetar-creditară „ar trebui să se concentreze pe formarea unor condiții de preț maximal echilibrate pentru exportatori, importatori și populaţie”. Iar principalul indicator la luarea deciziilor privind politica de schimb valutar „va fi dinamica indicelui cursului de schimb real al rublei transnistrene”.

Principalele scopuri și obiective ale edificării forțelor armate ale Transnistriei sunt „crearea și dezvoltarea trupelor capabile să apere RMN, suveranitatea, independența și integritatea sa teritorială, siguranța cetățenilor și a altor interese vitale ale societății și statului prin aducerea structurii, componenţei și numărului lor în conformitate cu amenințările militare prognozate, ținând cont de necesităţile și capacitățile reale ale statului de a asigura securitatea armată a RMN, de sarcinile actuale și viitoare pe timp de pace, în perioada de amenințare directă de agresiune și pe timp de război”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.12 16:49 Grigore
    Parca ei acilo au un stat...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.