Transnistria şi Găgăuzia

CURTEA SUPREMĂ A TRANSNISTRIEI L-A CONDAMNAT PE FOSTUL LIDER DE LA TIRASPOL LA 16 ANI DE ÎNCHISOARE

26 decembrie, 2018

Pe 21 decembrie, Curtea Supremă a Transnistriei l-a condamnat pe fostul preşedinte al autoproclamatei RMN, Evghenii Şevciuk, la 16 ani privaţiune de libertate. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, el urmează să-şi execute pedeapsa într-o închisoare de tip închis.

Potrivit sentinţei, în 2015, Şevciuk şi foştii membri ai guvernului au luat hotărâri ce contravin legislaţiei privind finanţarea salariilor angajaţilor din sfera bugetară şi a pensiilor într-o sumă redusă. Două episoade se referă la luarea de mită în proporții deosebit de mari și alte trei episoade – la depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta a dovedit vinovăţia în toate cele cinci episoade: reținerea ilegală a salariilor și pensiilor cu 30%, delapidarea banilor publici (83 mil. ruble) prin intermediul Fondului de Stabilizare, mită pentru minciună. Și încă două episoade în schema de corupție la „Biochim”, în cadrul căreia Şevciuk a câștigat sute de mii de dolari, care, printr-o hotărâre judecătorească, vor trebui returnate în ruble transnistrene.

Potrivit deciziei instanței, Şevciuk este lipsit de toate distincţiile de stat, i se va interzice să dețină funcții publice timp de cinci ani de la eliberarea sa. Totodată, instanța i-a impus o amendă în valoare de 600 mil. ruble transnistrene (aproape 36 de mil. dolari).

Procurorul transnistrean, Anatolii Gureţki, a spus că, din momentul pronunţării sentinţei, Şevciuk are statut de condamnat.

Sentinţa a fost pronunţată în absenţă, deoarece Şevciuk se află peste hotare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.