Transnistria şi Găgăuzia

AUTORITĂŢILE GĂGĂUZIEI VOR INSTITUI O MEDALIE CU OCAZIA ÎMPLINIRII A CINCI ANI DE LA REFERENDUMUL DIN 2014

14 ianuarie, 2019

În Găgăuzia va apărea o nouă distincţie – medalia cu ocazia împlinirii a cinci ani de la referendumurile privind vectorul extern de dezvoltare și statutul amânat al autonomiei, pe care autoritățile RM le consideră ilegale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al Comitetului executiv al regiunii, medalia va fi acordată persoanelor publice și politice, activiștilor și altor participanți la procesul de organizare și desfăşurare a plebiscitului din 2 februarie 2014.

Conform schițelor, medalia va reprezenta imaginea unui lup – simbolul poporului găgăuz, şi data „2014-2019”. Pe revers va fi plasată inscripția în limba găgăuză „5 YIL” (Cinci ani).

Festivităţile dedicate celei de-a cincea aniversări a referendumurilor găgăuze sunt deja pregătite de Comitetul executiv al Găgăuziei împreună cu organizația publică „Pro-Eurasia” și de Consiliul Bătrânilor al Găgăuziei.

Inițiativa de instituire a distincţiei a venit din partea başcanului autonomiei, Irina Vlah. Noile alegeri ale șefului Găgăuziei sunt programate pentru luna mai a acestui an.

INFOTAG precizează: Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au fost organizate două referendumuri, unul legislativ și unul consultativ. Astfel, peste 98% din locuitorii regiunii s-au pronunţat pentru integrarea autonomiei în Uniunea vamală, care la acea dată includea Rusia, Belarus și Kazahstan. Totodată, 96% dintre alegători au votat pentru dreptul Găgăuziei la „autodeterminare externă” în cazul în care Republica Moldova îşi pierde independența.

Procuratura Generală a pornit cauze penale privind pregătirea „plebiscitului ilegal”. Curtea de Apel Comrat a recunoscut drept ilegală decizia Adunării Populare a Găgăuziei (APG) „Cu privire la statutul amânat al poporului Găgăuziei asupra autodeterminării externe”. APG a decis să nu recunoască decizia instanței. Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că referendumurile „nu vor avea forță juridică”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.