Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA MIZEAZĂ PE CONTINUAREA NEGOCIERILOR CU MOLDOVA, ÎN POFIDA ALEGERILOR CARE VOR URMA

14 ianuarie, 2019

Transnistria intenționează să facă tot posibilul pentru ca grupurile de lucru, specialiștii tehnici să-și continue activitatea sistematică cu privire la implementarea acordurilor cu Moldova. Anunţul a fost făcut luni de către ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, la o întrevedere cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a menționat că „se menţin contactele dintre reprezentanții politici și interacțiunea la nivelul grupurilor de lucru, iar în viitorul apropiat se așteaptă organizarea unor noi întrevederi ordinare”.

„Desigur, există factorul proceselor electorale în Moldova. Actualul reprezentant politic al Republicii Moldova (viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic – „I.”) își va încheia misiunea. Cu toate acestea, sarcina noastră este de a ne asigura că grupurile de lucru, specialiștii tehnici își continuă activitatea sistematică cu privire la implementarea înţelegerilor încheiate”, a spus negociatorul principal al Transnistriei.

Potrivit acestuia, MAE „a primit o notificare oficială privind vizita planificată în Transnistria a ministrului sloven de Externe, Miroslav Lajcak, președintele în exercițiu al OSCE”.

„Aceasta este o bună ocazie de a determina planurile pentru acest an”, a spus Ignatiev.

Liderul transnistrean a cerut „menținerea contactelor de lucru cu toți participanții la procesul de negocieri „5+2”, inclusiv cu mediatorii (Rusia, Ucraina, OSCE – „I.”) și cu observatorii (UE și SUA – „I.”)”.

„Trebuie să continuăm eforturile pentru realizarea acordurilor încheiate și să fim gata pentru semnarea unor noi acorduri în interesul poporului RMN. Trebuie să rezolvăm problemele umanitare, sociale și economice”, a subliniat el.

Printre alte probleme actuale care necesită soluții urgente, Krasnoselski a numit restricțiile privind tranzitul de mărfuri prin Ucraina către Rusia, inclusiv din Transnistria.

„Datorită colaborării cu colegii ruși, această chestiune trebuie reglementată, iar tranzitul mărfurilor transnistrene către Rusia trebuie reluat”, a subliniat el, precizând că „apropiata deschidere la Moscova a reprezentanţei diplomatice transnistrene este un pas important în consolidarea și dezvoltarea relațiilor dintre Transnistria și Federația Rusă”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.15 13:11 Elena
    Ei joc in stat real&

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.