Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE ÎN EXERCIŢIU AL OSCE, MIROSLAV LAJCAK, VA EFECTUA O VIZITĂ ÎN TRANSNISTRIA PE 18 IANUARIE

16 ianuarie, 2019

Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, va efectua o vizită în Transnistria vineri, 18 ianuarie. Despre aceasta a anunțat șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, la întrevederea din ajun, la Tiraspol, cu ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, interlocutorii „au discutat detaliile vizitei și au făcut un schimb de opinii cu privire la un şir de probleme actuale de pe agenda procesului de negocieri dintre Transnistria și Moldova, pe soluţionarea cărora părțile ar trebui să se concentreze în viitorul apropiat”.

În cadrul întrevederii au fost trasate şi „direcţiile de lucru de perspectivă pe calea reglementării relațiilor moldo-transnistrene în anul 2019”.

„Acest an va fi destul de dificil datorită proceselor electorale din Moldova. Cu toate acestea, partea transnistreană intenționează să mențină o bună dinamică a dialogului, astfel încât problemele să fir rezolvate în continuare în interesul oamenilor, în baza priorității problemelor social-umanitare”, a spus Ignatiev.

El a apreciat pozitiv nivelul contactelor dintre Transnistria şi OSCE și și-a exprimat speranța că dinamica pozitivă a procesului de negociere va continua.

„Considerăm necesară realizarea acordurilor semnate cu Chișinău în ultima perioadă și completarea lucrărilor cu conținut practic în cadrul președinției Slovaciei în OSCE”, a remarcat principalul negociator al Transnistriei.

Potrivit lui Claus Neukirch, în 2018, ambele părți au dat dovadă de „leadership şi voință în obținerea rezultatelor”.

„Am avut cele mai mari succese în punerea în aplicare a Protocolului de la Berlin și a pachetului de 8 puncte. Cred că vizita domnului Lajcak va permite ambelor părți să vorbească despre prioritățile lor și despre problemele care trebuie soluţionate în acest an”, a spus diplomatul.

El a mai spus că în funcția de Reprezentant Special al Președintelui în exercițiu al OSCE a fost numit din nou diplomatul italian Franco Frattini, care a deținut această funcție în 2018 în timpul președinției Italiei în OSCE.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.