Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE ÎN EXERCIŢIU AL OSCE SOSEŞTE JOI LA CHIŞINĂU

17 ianuarie, 2019

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Slovacie, Miroslav Lajcak, sosește joi la Chișinău. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa internațională, anunţul a fost făcut miercuri, la Bratislava, de către purtătorul de cuvânt al MAE al Slovaciei, Boris Gandel.

„Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajcak, va avea un dialog la Chișinău cu omologul său moldovean, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi. Totodată, el va fi primit de Președintele Igor Dodon și de premierul Pavel Filip”, a spus Gandel.

De asemenea, Miroslav Lajcak se va întâlni cu liderii principalelor partide politice care reprezintă atât coaliția de guvernământ, cât și opoziția. El va avea întrevederi şi cu conducerea Biroului pentru Reintegrare, care se ocupă de problemele reglementării transnistrene. În prezent, vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, şi-a suspendat temporar atribuţiile, căci candidează la funcţia de deputat în Parlament pe lista Partidului Democrat și, conform legii, este obligată să-și suspende activitatea în calitate de membru al Guvernului.

„Apoi domnul Lajcak, însoțit de reprezentanții misiunii OSCE în Moldova, va merge în Transnistria, unde va purta discuții cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, și cu principalul negociator al Transnistriei în formatul „5+2”, Vitalii Ignatiev”, a spus Gandel.

El a menționat, de asemenea, că Președintele în exercițiu al OSCE se va întâlni cu șeful misiunii internaționale de observatori pentru alegerile parlamentare din Moldova, care vor avea loc pe 24 februarie, precum și cu ambasadorii țărilor participante la formatul „5+2”.

„După vizita în Moldova în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare, Președintele în exercițiu al OSCE dorește să transmită un mesaj clar că se așteaptă ca această campanie electorale ce urmează să înceapă și alegerile parlamentare să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale”, a spus Gandel.

După cum a informat anterior INFOTAG, Slovacia, care deţine preşedinţia OSCE în 2019, a decis să-l menţină pe Franco Frattini în funcţia de reprezentant special al președinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană. Frattini a deținut această poziție în 2018, sub președinția Italiei. Este pentru prima dată când de reglementarea transnistreană se va ocupa reprezentantul unei alte țări, dar nu al celei care deţine preşedinţia OSCE. În 2018, Franco Frattini a pledat pentru desfăşurarea negocierilor în vederea obținerii unor rezultate concrete.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.17 10:22 Irina
    Ce da pentru Moldova vizita lui? Cred ca nimic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.