Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ AU FOST CREATE PREMISE FAVORABILE PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

18 ianuarie, 2019

Preşedintele Igor Dodon consideră că au fost create premise favorabile pentru reglementarea transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, unde a comunicat despre întrevederea pe care a avut-o vineri cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

„Am atras atenția președintelui în exercițiu al OSCE asupra progreselor substanțiale înregistrate în ultimii ani în cadrul programului de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, a menţionat Dodon.

Potrivit lui, în cadrul recentei întrevederi cu conducerea Transnistriei, aceasta din urmă a dat asigurări că nu le vor fi create impedimente cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în regiunea transnistreană şi doresc să participe la alegerile parlamentare din Moldova.

“Totodată, a fost menționat faptul că au apărut circumstanțe favorabile realizării programului de măsuri de consolidare a încrederii, precum și reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formatul ”5+2” ”, a evidenţiat Preşedintele.

El a confirmat disponibilitatea de a construi relații strânse cu Președinția slovacă a OSCE și cu Misiunea OSCE în Republica Moldova.

„Am reiterat faptul că promovarea unei politici externe echilibrate de către Republica Moldova, deschide noi perspective de intensificare a dialogului și obținerea unui consens la nivel internațional în implementarea conceptului "Pachetului Mare pentru Moldova", ceea ce, la rândul său, va contribui la consolidarea stabilității și securității în această regiune a Europei”, a declarat Dodon.

După cum a informat anterior INFOTAG, Miroslav Lajcak se află în Moldova în prima sa vizită în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE în anul 2019. El s-a întâlnit deja cu conducerea Moldovei, iar în a doua jumătate a zilei va avea discuţii cu liderii din Transnistria.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.