Transnistria şi Găgăuzia

ANDRIAN CANDU CONSIDERĂ CĂ VA FI POSIBIL SĂ SE CONVINĂ ASUPRA ACORDĂRII STATUTULUI DE AUTONOMIE PENTRU TRANSNISTRIA

05 februarie, 2019

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, este convins că, „într-o zi – deși, din păcate, nu mâine și se pare că nici în viitorul apropiat – în perspectivă pe termen mediu, va fi posibil să se convină asupra revenirii Transnistriei în statutul de autonomie și asupra lansării reintegrării Moldovei”.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicaţia ucraineană „Adevărul european”, menţionând că despre reintegrare se va putea discuta, dacă Rusia va primi garanţii că Moldova nu va adera la NATO, precum şi garanţii că Moldova nu se va uni cu România şi că populaţia rusă nu va fi lipsită de drepturile ce garantează minorităţilor standardele internaţionale”.

„Atunci vom putea ajunge la un acord cu privire la misiunea internațională de menținere a păcii în Transnistria, dar nu una rusă, cu privire la evacuarea (sau lichidarea) imensului depozit de arme situat acolo. În același timp, noi vom oferi Transnistriei cea mai largă autonomie posibilă – chiar mai largă decât cea pe care o are Găgăuzia. Și dacă acest acord primește binecuvântarea internațională, dacă este susținut de actori internaționali majori, problema transnistreană va fi rezolvată”, a spus Candu.

În același timp, el a respins orice discuție despre avansarea în UE, deoarece „cu siguranță, acesta este viitorul Republicii Moldova”.

„Nu poate exista compromisuri în această chestiune. Acesta nu este prețul reintegrării Republicii Moldova care poate fi discutat. Dacă se dovedește că prețul înseamnă renunţarea la integrarea europeană, atunci răspunsul nostru va fi „nu”, noi nu suntem gata să plătim un astfel de preț”, a spus președintele Parlamentului.

El a menţionat că Moscova pur și simplu nu are dreptul să ceară de la Chișinău datoria de 7 miliarde de dolari către Federația Rusă, acumulată de Transnistria pentru gaze.

„În primul rând, aceasta nu este datoria guvernului Moldovei, ci datoria societății comerciale „Moldovagaz”, unde două treimi din acțiuni sunt gestionate de Moscova. În al doilea rând, dacă Rusia ne va cere într-o zi să plătim această datorie, putem înainta şi noi o cerinţă: compensaţii financiare pentru prezența Federației Ruse în Transnistria și pentru ocuparea a 11% din teritoriul Republicii Moldova. Desigur, se pune întrebarea: cât costă acest lucru, dar nu e o problemă, vom găsi o companie internațională care va face o astfel de evaluare și vom stabili un echilibru, cine şi cui trebuie să plătească în cele din urmă”, a promis speakerul.

Potrivit lui, odată cu finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău pentru aprovizionarea cu gaze din România, în relațiile de gaz ale Republicii Moldova cu Federația Rusă „vor fi multe schimbări” .

„Acesta urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul acestui an sau la începutul anului următor. Când acest lucru se va întâmpla, veți vedea o schimbare completă a politicilor, declarațiilor, tonalității în relațiile Guvernului Moldovei cu Federația Rusă privind aprovizionarea cu gaze”, a spus Candu.

Vorbind despre Președinte, el a menționat că Dodon în Moldova „are voce, dar nu are mâini”.

„Conform Constituției, funcţia sa este pur simbolică, deci nu trebuie să ne facem griji în privinţa declarațiilor sale. Da, el zboară la Moscova sau în altă parte. Nu demult, el a spus că Moldova devine observator în cadrul UEEA. I-am declarat atunci: uitaţi de aşa ceva. Nu Dodon decide cine şi unde trebuie să fie Moldova. Deciziile în țara noastră sunt luate de Guvern și Parlament. Nu-i atrageţi atenție lui Dodon”, a spus Candu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.