Transnistria şi Găgăuzia

EXPERTUL ONU A CONSTATAT CĂ SITUAŢIA ÎN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI ÎN TRANSNISTRIA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT

06 februarie, 2019

Situaţia în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană a Moldovei din ultimii cinci ani s-a îmbunătăţit datorită activităţii societăţii civile locale, înţelegerii şi conştientizării acestor drepturi. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în raportul expertului ONU de nivel înalt în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, pe care l-a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe la Chişinău.

Referitor la egalitatea de gen, în raport se menţionează că femeile se confruntă că inegalitate în viaţa socială, economică şi politică, iar violenţa în familie este încă pe larg răspândită.

„Cu toate acestea, se poate observa o creștere a gradului de conștientizare că violența domestică reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Deschiderea unui centru de adăpost temporar pentru supraviețuitorii violenței domestice oferă speranța pentru un progres în prevenirea și combaterea acestui fenomen”, se arată în document.

În opinia expertului, sunt vizibile schimbări în percepția publică a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, iar apariția unei platforme active a societății civile pentru această categorie și inițiativele de succes de creștere a accesibilității spațiilor și încăperilor publice sunt lăudabile.

Hammarberg susţine că sunt vizibile şi îmbunătățiri în condiţiile de tratament al HIV și tuberculozei în închisori, iar planurile de consolidare a unităților medicale în cadrul unui penitenciar specializat oferă o bună oportunitate pentru îmbunătățirea generală a serviciilor medicale pentru persoanele aflate în detenţie.

Raportul precizează că situația generală a romilor este extrem de gravă și alarmantă. Mulți romi sunt analfabeți, nu deţin documente și trăiesc în sărăcie, iar copiii lor sunt marginalizați în grădinițe și școli.

„Unele minorități și cultura lor se află într-o situaţie vulnerabilă și se pare că au nevoie de sprijin și protecție. Femeile din rândul minorităților sunt predispuse în mod deosebit la probleme în acest domeniu. Angajaţii organelor de drept trebuie să fie informaţi cu privire la standardele internaționale privind drepturile minorităților. Trebui eliminate obstacolele în înregistrarea sau de reînregistrarea grupurilor/comunităților religioase pașnice”, a spus Hammarberg.

Referitor la contextul politic, expertul a menţionat că „negocierile politice, atât bilaterale, cât și în formatul „5+2”, au avansat și au condus la soluționarea unor probleme importante privind drepturile omului, menționate în raportul din 2013, cum ar fi recunoașterea documentelor de studii și funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină în stânga Nistrului”.

Raportul a fost elaborat în urma rezultatelor vizitei expertului în Moldova în perioada 28 mai – 1 iunie 2018, în cadrul căreia el a evaluat punerea în aplicare a recomandărilor sale enumerate în raportul din 2013.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.06 12:42 Petrache
    Pentru separatistii asta este un semn bun si calitativ.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.