Transnistria şi Găgăuzia

ÎN ANUL 2018, CERS MOLDOVENEASCĂ ŞI-A MAJORAT CU 10% PRODUCŢIA DE ENERGIE ELECTRICĂ

13 februarie, 2019

În anul 2018, una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – şi-a majorat producţia de energie electrică de la 3,557 mlrd. kWh până la 3,93 mlrd. kWh.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă directorul centralei, Alexei Şirma, care a precizat că aceste succese se datorează atât majorării consumului intern (cu 91 mil. kWh), cât şi creşterii exporturilor (cu 265 mil. kWh).

Potrivit lui, Moldova rămâne piața principală de desfacere, aici fiind furnizate circa 2,7 mlrd. kWh de energie electrică. În acelaşi timp, contractul de livrare este valabil până la 1 aprilie.

„Luni, am depus o cerere preliminară de participare la noua licitație pentru dreptul de a furniza energie electrică încă un an, până la sfârșitul lunii martie 2020. În ceea ce privește ofertele, acestea se pot schimba: totul va depinde de conjunctură, inclusiv de cea politică”, a spus directorul, amintind că la 24 februarie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar „problema prețurilor la resursele energetice va fi folosită de diferite forțe politice”.

În același timp, el a recunoscut că este prea devreme pentru a vorbi despre extinderea piețelor externe de desfacere.

„Piața ucraineană nu are perspective din cauza situației economice dificile din această țară. Acolo, oferta depășește cererea, iar CERS, ca o centrală de termoficare, din start nu poate concura la preţul de cost al energiei electrice cu centrale nucleare de acolo. Piața europeană, la fel, încă nu este disponibilă, deoarece rețelele de electricitate moldoveneşti nu sunt integrate în cele europene. Există un proiect în acest sens, dar acesta r putea fi realizat nu mai devreme de anul 2025”, a spus Şirma.

Referindu-se la performanțele financiare ale întreprinderii, el a menționat o creștere de 30% a plăților fiscale, care, în 2017, au însumat 190,5 mil. ruble. Directorul a remarcat, de asemenea, „o creștere notabilă a investițiilor în dezvoltarea centralei electrice, care au fost suficiente pentru reparaţia capitală a unui bloc energetic, precum și pentru reparaţia medie și curentă a celorlalte blocuri”.

„În prezent, la centrala electrică lucrează 2183 de persoane. Salariul mediu a crescut anul trecut cu 7,1% şi constituie în medie 7622 ruble. Avem 90 de locuri de muncă vacante”, a spus el.

INFOTAG precizează: CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul centralei este compania rusă "Inter RAO". Din 2009, centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova. Potrivit noului contract, până la sfârşitul lunii martie 2019, energia electrică pentru Moldova este furnizată la preţul de $50,4 pentru 1 kWh.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.