Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI NU VEDE UN PERICOL DIN PARTEA AUTONOMIEI GĂGĂUZE LA ADRESA INTEGRITĂŢII REPUBLICII

06 martie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu vede un pericol din partea Autonomiei Găgăuze la adresa integrităţii Republicii Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Întrebat despre inițiativa Găgăuziei de a înscrie în Constituția Republicii Moldova dreptul găgăuzilor la autodeterminare, în cazul în care RM îşi pierde statalitatea, Președintele a reamintit că această prevedere este inclusă în legea Autonomiei Găgăuze.

„Această prevedere există în legea adoptată în 1994. Trebuie să recunoaştem că găgăuzii se tem de toate aceste discuţii despre posibila unire a Moldovei cu România. Toate acestea nu sunt serioase, dar ei văd aici o amenințare pentru ei înșiși. Și pun întrebări, doresc să aibă garanții că, în cazul unirii cu România, Găgăuzia va avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol în acest sens, ei doresc să înscrie în Constituție ceea ce este deja în lege”, a spus Dodon.

El a subliniat că „găgăuzii sunt susținători înflăcărați ai statalității Moldovei”.

„Găgăuzia spune clar că face parte din Republica Moldova. Găgăuzii sunt mari statalişti și patrioți ai Moldovei, ei sunt pentru păstrarea statalității. Și nu este nevoie să se speculeze pe acest subiect al autodeterminării”, a subliniat Președintele.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, Adunarea Populară a Găgăuziei a prezentat pentru discuții publice un proiect de amendamente la Constituția Republicii Moldova. Documentul prevede asigurarea în Constituţie a dreptului autonomiei la autodeterminare, în cazul în care republica își pierde statutul de stat independent.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.06 17:18 Ana
    Gagauzii vor mult da primesc putin si asta este realitatea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.