Transnistria şi Găgăuzia

​CARTEA „ISTORIA TRANSNISTRIEI” VA FI SCRISĂ DE UN ALT COLECTIV DE AUTORI

12 martie, 2019

Președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a dispus să fie adunată o nouă echipă care să creeze monografia „Istoria Transnistriei” în patru volume, care „trebuie să fie publicată cel târziu în primăvara anului 2020”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, despre aceasta el a declarat luni, la întrevederea cu vicepreşedintele guvernului, Alexei Ţurcan, subliniind că „până în septembrie, când se marchează 30 de ani de la înființarea RMN, produsul de calitate trebuie să fie deja gata”.

Krasnoselski a reamintit că, în 2015, la inițiativa sa, pe când încă era președinte al Sovietului Suprem, organul legislativ a comandat pregătirea pentru publicarea cărții în patru volume.

„Istoria fundamentală este același simbol al statului ca şi stema, drapelul și imnul. Necunoaşterea istoriei proprii este primul pas spre pierderea statalității. Statalitatea transnistreană are 28 de ani, dar mulți tineri nu cunosc astăzi fundamentele sale. Dacă vrem ca republica să fie recunoscută internațional, trebuie să știm de ce avem dreptul la aceasta”, a spus el.

Scrierea monografiei a fost comandată unui laborator de cercetare specializat, condus de Nikolai Babilunga de la Universitatea Transnistreană. La sfârșitul anului 2018, autorii au prezentat textul a trei volume, însă după studierea conținutului manuscrisului de o mie de pagini, membrii comisiei au ajuns la concluzia că „procentul de informații noi și de originalitate a textului este foarte mic”.

„Volumul al treilea aproape că reproduce complet informațiile prezentate în edițiile anterioare. În plus, acesta nu reflectă perioada de timp declarată: se presupunea că cel de-al treilea volum va fi dedicat evenimentelor care au avut loc în țară și în preajma ei până în anul 2000. Dar manuscrisul s-a încheiat la anul 1992”, l-a informat Ţurcan pe președintele transnistrean.

Potrivit lui, opinia membrilor comisiei este unanimă: „activitatea laboratorului care a început să scrie monografia a fost recunoscută drept ineficientă, se recomandă rezilierea contractului corespunzător și suspendarea finanțării laboratorului în ceea ce privește realizarea acestei comenzi”.

Krasnoselski consideră, de asemenea, că conducerea laboratorului „nu a făcut față sarcinii puse – este nevoie de noi persoane responsabile, care vor accelera munca și o vor direcţiona în albia corectă”.

El a subliniat că lucrul la monografia în patru volume „Istoria Transnistriei” „trebuie finalizat la timp, chiar dacă va trebui să înceapă de la zero”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.12 11:58 Nina
    Nu cred ca istiria este unicu ce acum nu sa ajunge pe dinsii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.