Transnistria şi Găgăuzia

AMBASADORII SUA ŞI SUEDIEI AU DISCUTAT CU LIDERUL TRANSNISTREAN PERSPECTIVELE NEGOCIERILOR ÎN FORMATUL "5+2"

19 martie, 2019

Perspectivele continuării procesului de negociere privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" după alegerile parlamentare din Moldova au constituit subiectul discuţiilor de luni, la Tiraspol, în cadrul întrevederii preşedintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, cu Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, Krasnoselski a recunoscut că Transnistria "este interesată de dezvoltarea situaţiei politice din ţara vecină din punctul de vedere al construirii unui viitor dialog".

"Negocierile în formatul "5+2" la nivelul reprezentanţilor politici nu au avut loc încă, deoarece, în legătură cu alegerile parlamentare, nu a fost desemnat încă un reprezentant politic din partea Moldovei. La momentul actual activează grupurile de experţi, dar aceştia sunt specialişti tehnici. Noi suntem interesaţi de decizii finale, de punerea în aplicare a acordurilor încheiate anterior şi de semnarea unor noi decizii protocolare", a menţionat el.

Potrivit comunicatului, Dereck Hogan a spus că pentru Ambasada SUA "este important să menţină contacte bune cu Transnistria".

"Suntem parteneri interesaţi în formatul "5+2" şi dorim ca acest proces să avanseze. Alegerile parlamentare au trecut şi, până la formarea noului Guvern al Moldovei, dorim să discutăm cu partea transnistreană o serie de probleme de actualitate de pe agenda negocierilor şi să înţelegem poziţia regiunii asupra acestora", a spus diplomatul.

Evoluţia reglementării transnistrene a fost discutată şi la întrevederea lui Krasnoselski cu o delegaţie a Suediei, condusă de Ambasadoarea sa în Moldova, Anna Lyberg, care "a menţionat progresul evident în procesul de negocieri dintre Transnistria şi Moldova şi a manifestat interesul pentru obţinerea a cât mai multe informaţii din prima sursă".

Liderul de la Tiraspol şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi prezenta poziţia cu privire la toate aspectele de interes, inclusiv privind activitatea formatului "5+2", dar a spus că, "înainte de a evalua situaţia actuală şi perspectivele dezvoltării acesteia, este oportun de a studia istoria relaţiilor moldo-transnistrene".

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.