Transnistria şi Găgăuzia

ADUNAREA POPULARĂ A GĂGĂUZIEI A AMÂNAT DATA ALEGERILOR BAŞCANULUI DE PE 19 MAI PE 30 IUNIE

19 martie, 2019

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a amânat în ajun data alegerilor başcanului autonomei de pe 19 mai pe 30 iunie. Iniţiativa a fost susţinută cu voturile a 16 din 20 de deputaţi prezenţi la şedinţa specială.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul organului legislativ al autonomiei, deputaţii au operat şi modificări la Codul electoral al Găgăuziei,

Astfel, alegerile başcanului vor fi considerate valabile dacă în primul tur se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste, iar în turul doi – nu mai puţin de 33%. Alegerile repetate se consideră valabile dacă la scruti au participat mai mult de jumătate din alegători, iar în turul doi – mai mult de o treime din alegătorii înscrişi în liste.

De asemenea, aleșii locali au votat pentru ajustarea legislaţiei electorale a Găgăuziei la prevederile Constituţiei RM şi ale Legii cu privire la staturul juridic special al Găgăuzei.

Astfel, formarea listelor alegătorilor din Găgăuzia va fi efectuată de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei în cooperare cu CEC a Moldovei și numai în baza datelor din Registrul de stat al alegătorilor din RM.

La şedinţă a participat şi başcanul Irina Vlah. Ea a refuzat să semneze amendamentele în redacţia propusă de majoritatea deputaților, dar acest lucru nu i-a împiedicat să voteze fără a ţine cont de opinia actualului șef al autonomiei.

Başcanul a criticat decizia APG, considerând că, prin amânarea datei alegerilor, deputații aflați sub controlul Partidului Democrat „intenționează să câștige timp, pentru ca locuitorii autonomiei să uite de înfrângerea umilitoare a lui Nicolai Dudoglo la alegerile parlamentare a recente”.

Ea susţine că „democrații” găgăuzi intenționează să reformateze până în iunie Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, numind în funcții de conducere persoane pe care să le controleze.

„Este evident că amânarea alegerilor din mai pentru iunie va duce la o scădere a activităţii alegătorilor și pune în pericol depășirea pragului minim de participare stabilit de Statutul Găgăuziei”, consideră Irina Vlah, care a calificat tentativele de a modifica data alegerilor drept „o încălcare gravă a principiilor democratice și o lipsă de respect faţă de locuitorii UTA Găgăuzia”.

Potrivit analistului politic Mihail Serkeli, „başcanul Irina Vlah este singurul candidat real la alegerile din Găgăuzia, care nu are concurenți”.

„După victoria detaşată a PSRM în autonomie, Vlah are un rating ridicat și un anumit sentiment de relaxare. Dar acum va trebui să-şi mobilizeze electoratul, iar la sfârșitul lunii iunie acest lucru va fi mai greu de făcut decât în a doua jumătate a lunii mai”, crede el.

INFOTAG precizează: Nu este pentru prima dată când data alegerilor başcanului este amânată. La începutul toamnei 2018, bașcanul Irina Vlah a propus numirea alegerilor pe 17 februarie, aproape de alegerile parlamentare. Atunci deputații APG nu au fost de acord cu această propunere și au stabilit data pentru 19 mai. Dintre cei 35 de membri ai APG, doar unul dintre ei (actualul speaker, Vladimir Kîssa) a candidat oficial la alegeri din partea PDM.

Fostul deputat al PDM, Nicolai Dudoglo, care a pierdut alegerile parlamentare în circumscripţia uninominală din 24 februarie (a obţinut 27% din voturi contra 65% ale câștigătorului), a participat anterior de trei ori la alegerile bașcanului. Aceasta a fost în 2006, 2010 și 2015, însă a fost învins mereu.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.19 12:09 Stas
    La dinsii parlament ca la noi PDM - ea sa primeste or ce hotarore.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.