Transnistria şi Găgăuzia

AMÂNAREA ALEGERILOR BAŞCANULUI AUTONOMIEI ESTE APRECIATĂ DIFERIT ÎN GĂGĂUZIA

19 martie, 2019

Amânarea alegerilor başcanului Găgăuziei de pe 19 mai pe 30 iunie este o tentativă de a-i oferi o pauză echipei fostului democrat Nicolai Dudoglo. De această opinie este analistul politic Serghei Manastrîrli.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG să comenteze situaţia, el a spus că hotărârea respectivă a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) este „o decizie a majorităţii democrate”.

„Recent, echipa lui Nicolai Dudoglo a pierdut alegerile pentru funcția de deputat în Parlamentul Moldovei. Aceasta este a treia înfrângere electorală consecutivă a lui Dudoglo. Înainte de aceasta, el a pierdut alegerile pentru funcția de başcan în 2015 și în vara aceluiași an – pentru funcţia de primar al orașului Comrat”, a amintit el.

„El și echipa lui au nevoie de timp ca să se recupereze după înfrângerea recentă și să se pregătească pentru următoarea – la alegerile başcanului în 2019. Anume în acest scop susținătorii săi din APG au extins, de fapt, împuternicirile başcanului Irina Vlah până în vară. Dar amânarea datei nu este altceva decât o perdea de fum care distrage atenția generală de la o nuanță mult mai importantă. Ieri, deputații democrați au găsit un alt instrument foarte important pentru ei: au obligat CEC a Găgăuziei să lucreze în baza listelor electorale republicane, care au fost pregătite pentru alegerile parlamentare”, a spus Manastrîrli.

Potrivit lui, până în prezent, CEC din Găgăuzia a lucrat cu propria bază de date despre alegători.

„Acum, democrații de la Chișinău și Comrat ar putea încerca să-i dăruiască victoria lui Nicolai Dudoglo, care este mereu pe locul doi, prin manipularea listelor electorale în ajunul alegerilor”, consideră expertul.

Primul șef-adjunct al Comitetului Executiv al autonomiei, Vadim Ceban, i-a îndemnat pe rețelele sociale „pe respectaţii prieteni și dușmani ai Irinei Vlah să nu se îngrijoreze atât de mult”.

„Pentru Dumnezeu, nu tensionaţi situația. Irina Vlah a început campania electorală din prima zi a activității sale în calitate de başcan al Găgăuziei!”, a spus el.

Speakerul APG, Vladimir Kîssa, a declarat, marți, la un briefing de presă, că, potrivit legislației în vigoare, amendamentele adoptate trebuie semnate fără întârziere de către bașcan.

„În condițiile în care, la 20 martie, organele electorale trebuiau să înceapă înregistrarea candidaților la funcția de bașcan, Adunarea Populară a decis să amâne data alegerilor. Această decizie îi garantează başcanului dreptul de a examina și de a semna modificările la Codul electoral”, a spus el.

Kîssa a adăugat că başcanul Irina Vlah a participat la şedinţă şi i s-a cerut să semneze amendamentele, pentru a putea evita amânarea datei alegerilor, dar ea a refuzat să le semneze în redacţia propusă.

Deputata APG, Ecaterina Jecova, a reamintit că Irina Vlah a fost prezentă la şedinţa la care s-au făcut modificări ale Codului electoral al Găgăuziei.

„A fost anunțată o pauză pentru ca başcanul să studieze amendamentele și să își declare poziția dacă este gata să promulge modificările propuse. Personal, am fost sigură că ea va semna și nu ar mai fi fost nevoie să schimbăm data alegerilor. Dar având în vedere faptul că legislatorii trebuie să dea timp şi dreptul ca bașcanul să examineze și să semneze, deputații au fost nevoiţi să amâne data alegerilor”, a explicat ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.