Transnistria şi Găgăuzia

ADJUNCTUL REPREZENTANTULUI PERMANENT AL SLOVACIEI LA OSCE SPERĂ CĂ NEGOCIERILE PRIVIND REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ VOR FI RELUATE…

29 martie, 2019

Adjunctul Reprezentantului Permanent al Slovaciei la OSCE, Katarina Zakova, și-a exprimat speranța că negocierile politice privind reglementarea transnistreană vor fi reluate în viitorul apropiat. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ea a declarat joi, la Viena, în cadrul unei întâlniri cu participanții proiectului „Dialoguri transnistrene”, implementat de Institutul pentru Inițiative Strategice.

„Preşedinţia Slovaciei în OSCE depune toate eforturile pentru a menține dialogul. Dialogul neformal continuă pe diferite platforme. Suntem în contact permanent cu Misiunea OSCE în Moldova, rezolvăm și alte probleme - atât din pachetul „4+4”, cât și alte probleme. Sperăm că Guvernul Moldovei va fi format, deoarece, fără un guvern, este dificil să vorbim despre reluarea negocierilor active”, a spus diplomatul slovac.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor moldoveni, ea a menționat că reprezentanţa Slovaciei la OSCE a decis să-l mențină pe reprezentantul Italiei, Franco Frattini, în calitate de reprezentant special al președintelui în exercițiu al OSCE în acest an.

„Am analizat situația și am decis că aceasta este o decizie corectă. Anul trecut au fost atinse anumite succese în rezolvarea conflictului. Este necesar ca tendința pozitivă să se mențină. La numirea unei noi persoane la începutul fiecărui an, se pierde timp prețios. Este important să menţinem ritmul şi să obținem rezultate, aceasta este mai important decât apartenenţa națională”, a spus Zakova.

Ea a subliniat că Franco Frattini este şi „o figură politică importantă, care are o anumită pondere pe arena internațională și este capabilă să contribuie la procesul de reglementare”.

„În ceea ce privește Slovacia, cunoaştem bine situația. Ministrul de Externe, Miroslav Lajcak este un mare prieten al Moldovei, reprezentantul Slovaciei, Peter Michalko, este șeful Delegației UE la Chișinău, fostul ambasador în Moldova, Robert Kirnag, conduce la MAE al Slovaciei un grup special pentru președinția țării noastre în OSCE”, a spus Zakova.


…ŞI CONSIDERĂ CĂ PENTRU REGLEMENTAREA CONFLICTELOR SUNT NECESARE CONCESII RECIPROCE

Adjunctul Reprezentantului Permanent al Slovaciei la OSCE, Katarina Zakova, consideră că pentru reglementarea conflictelor sunt necesare concesii reciproce. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ea a declarat joi, la Viena, în cadrul unei întâlniri cu participanții proiectului „Dialoguri transnistrene”, implementat de Institutul pentru Inițiative Strategice.

„OSCE se ocupă de reglementarea tuturor conflictelor majore. Ele sunt diferite şi cheile pentru soluționarea lor trebuie să fie diferite. Este evident un lucru: conflictul nu poate fi rezolvat prin concesii ale unei părţi Reglementarea după principiul „Câștigătorul ia totul” nu poate fi eficient și durabil. Acest lucru se referă și la conflictul transnistrean, care este considerat a fi cel mai ușor de rezolvat. Concesiile trebuie să fie reciproce, de ambele părți. Și acest lucru a fost demonstrat de rezultatele obținute în anul trecut în diferite direcții”, a spus Zakova.

Ea a menționat prioritățile Slovaciei în cadrul preşedinţiei OSCE în 2019.

„Există trei priorități majore. Prima: de a diminua efectele negative ale tuturor conflictelor existente asupra vieții oamenilor simpli. Oamenii trebuie să sufere cât mai puţin posibil de prezența conflictelor. A doua prioritate este asigurarea unui viitor sigur, implicarea în procesul de reglementare a tinerilor cărora le aparţine acest viitor sigur. Și a treia prioritate este asigurarea unei cooperări multilaterale eficiente în procesul de soluționare a conflictelor, implicând alte organizații internaționale și mecanisme multilaterale”, a spus diplomatul.

Katarina Zakova a subliniat că „reprezentanța oficială a Slovaciei în cadrul OSCE depune toate eforturile pentru a menține dialogul privind reglementarea conflictelor din zona OSCE, inclusiv soluționarea problemei transnistrene”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.29 10:38 Mihai
    Noi avem situatia chind nimeni nu tare vre sa vada progres, asta este buba principala.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.