Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL ŞI TIRASPOLUL SE AFLĂ ÎN TANDEM ŞI TREBUIE SĂ ACŢIUNE PENTRU A NU CĂDEA - ȘEFUL MISIUNII OSCE

05 aprilie, 2019

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a comparat procesul de reglementare transnistreană cu mersul pe bicicletă tandem: „Chișinăul și Tiraspolul au nevoie de eforturi comune pentru a nu cădea pe drum”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul conferinței anuale a programului „Dialoguri transnistrene”, el a menționat că deocamdată „pozițiile oficiale ale Tiraspolului și Chișinăului sunt extrem de departe una de alta”.

„Dar dacă comparăm procesul de reglementare a conflictului în contextul general al situației internaționale, vedem că părţile şi participanții au obținut rezultate remarcabile cu care se pot mândri pe buna dreptate”, a spus Neukirch.

Drept „rezultate vizibile ale procesului de reglementare” el a numit „deschiderea podului peste Nistru lângă Gura-Bîcului, care, mai târziu, prin acord cu UE, ar putea deveni un nou coridor de transport paneuropean”, dar şi „acordul privind numerele neutre pentru mașini, unde Chișinăul și Tiraspolul au demonstrat în practică că sunt gata pentru activități comune”.

„Acum, o chestiune importantă pe ordinea de zi este discuția privind telecomunicațiile, care ar trebui să fie un pas important spre cooperarea de ambele părți”, a spus el, menționând că succesul s-a datorat „prezenței curajului și voinței politice în rândul participanților la procesul de reglementare”.

„Desigur, problema soluţionării definitive a reglementării transnistrene necesită în continuare discuții, noi nu suntem la această etapă. Dar acum trebuie să înțelegem ce măsuri sunt gata să le întreprindă părţile în viitorul apropiat pentru a le include pe ordinea de zi. Aceasta include clarificarea pașilor care vor conduce la deschiderea celui de-al treilea coș, privind statutul regiunii”, a spus Neukirch.

El a menționat că „un punct-cheie al problemei de soluționare este prezența dialogului”.

„Avem dialog la nivel oficial. Dar pentru rezultate mai bune, este necesar ca societatea de pe ambele maluri ale Nistrului să fie implicată în rezolvarea acestei probleme, căci scopul final al întregului proces de soluționare este atingerea unor soluții concrete pentru binele locuitorilor de pe ambele maluri”, a spus Neukirch.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.05 15:02 Nicolae
    Cei doi pe poza stiu bine cum se poate rezolva conflict, pacat ca Chisinau ince nu esta gata.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.