Transnistria şi Găgăuzia

AVOCAT MOLDOVEAN: ÎN URMA BĂTĂILOR SISTEMATICE, FOSTUL MINISTRU DE INTERNE AL TRANSNISTRIEI „A AJUNS LEGUMĂ”

12 aprilie, 2019

Fostul ministru de interne al Transnistriei şi fostul şef al Comitetului vamal al regiunii, Ghenadii Kuzmiciov, aflat la închisoarea din satul Glinoe, în urma bătăilor sistematice „a ajuns legumă”, susţine avocatul său moldovean, Veaceslav Ţurcan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, el a amintit că autorităţile regiunii îl acuză pe clientul său de organizarea unei scheme de contrabandă de amploare în perioada conducerii liderului transnistrean Evghenii Şevciuk.

„Kuzmiciov a fost răpit de pe teritoriul Moldovei în iulie 2018, cu ajutorul poliției rutiere din Moldova. Aducerea sa la Tiraspol nu ar fi fost posibilă fără coordonare la nivel înalt al MAI al Moldovei. Aceasta înseamnă că răpirea a fost o operațiune planificată, iar toate discuțiile despre respectarea drepturilor omului în Moldova sunt doar vorbe goale”, a spus Ţurcan.

Potrivit informațiilor sale, Kuzmiciov este ținut singur într-o celulă, „acest lucru fiind deja o tortură”.

„Din cauza refuzului fostului general de a coopera cu ancheta, el a fost vizitat în repetate rânduri de șefi de la MAI al Transnistriei, însoţiţi de nişte tipi. Aceştia l-au bătut pe Kuzmiciov, scoţând de la el mărturiile necesare anchetei. A început să aibă probleme de memorie, cum se întâmplă atunci când omul este bătut peste cap. Există informații că a refuzat să participe la procesul de judecată care a început în dosarul său, crezând că acesta este o parodie”, a spus avocatul, care nu a fost lăsat să participe la audierile privind cazul Kuzmiciov.

El consideră că nu întâmplător dosarul este clasat drept secret.

„Autoritățile de la Tiraspol vor să ascundă schemele care funcționează şi acum. Ştampila „secret” le permite să limiteze la maximum şi accesul tuturor celor care doresc să fie prezenţi în sala de judecată, mai ales pentru presă. Totodată, în cazul lui Kuzmiciov, judecătorul vine direct la închisoare, ceea ce amintește de procesele de judecată din aprilie 2009 la Chișinău, când în inspectoratul de poliție erau judecaţi sute de tineri. În ambele cazuri, nu este vorba de justiție, ci de o mimare a ei”, a spus Ţurcan, care este nemulțumit şi de faptul că medicilor aleşi de clientul său nu li se permite să îl consulte.

El a spus că a depus deja o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la încălcările grave în dosarul lui Kuzmiciov și aşteaptă să fie înregistrat cât mai curând.

După cum a informat anterior INFOTAG, Ghenii Kuzmiciov a fost dat în căutare în 2017. El este acuzat de contrabandă comisă de un grup organizat. Potrivit anchetei, acest grup a funcţionat din 2012, odată cu venirea la putere a lui Evghenii Şevciuk, al cărui apropiat era Kuzmiciov. Prin eforturile acestuia, în Transnistria şi prin tranzitarea regiunii au fost transportate prin contrabandă tutun, ţigări, alcool, băuturi alcoolice, carne, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În acelaşi timp, mărfurile erau vămuite formal, iar informaţiile nu erau introduse în baza de date. În consecinţă, în buget nu au ajuns nici taxe vamale, nici accize. Ancheta consideră că, timp de câţiva ani de activitate a grupului, volumul contrabandei este estimat la $140 mil. Suma comisioanelor ilegale echivalează cu $25 mil. Kuzmiciov şi alţi participanţi ai schemei ilegale încasau lunar câte $1,5-2 mil.

După victoria lui Vadim Krasnoselski la alegerile prezidenţiale, la începutul anului 2017 a fost pornită o anchetă penală pe numele fostului preşedinte Şevciuk şi mai multor persoane din anturajul său. O parte din ei au fost arestaţi şi deja condamnaţi, în privinţa altora ancheta continuă, iar Şevciuk şi Kuzmiciov au reuşit să fugă în străinătate. Kuzmiciov a fost reținut în iulie pe teritoriul Republicii Moldova, cu ajutorul poliţiştilor moldoveni. Ulterior, el a fost transmis colegilor transnistreni și dus la Tiraspol.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.04.12 18:07 Oleg
    On teperi mojet imeti predstavlenia cito tvoritsea v tiurimah Tiraspolea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.