Transnistria şi Găgăuzia

APG A EXCLUS DE PE ORDINEA DE ZI EXAMINAREA ACTIVITĂŢII COMISIEI DE CONCILIERE

25 aprilie, 2019

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a exclus joi de pe ordinea de zi a ședinței subiectul privind raportul comisiei de conciliere a APG şi a Comitetului Executiv al autonomiei.

Potrivit agenției INFOTAG, președintele APG, Vladimir Kîssa, a spus că reprezentanții bașcanului nu au participat la niciuna din cele trei şedinţe ale comisiei de conciliere.

„Din acest motiv, nu a fost pregătit un proiect de lege coordonat. Prin urmare, membrii comisiei de conciliere propun excluderea acestei chestiuni de pe ordinea de zi a şedinţei APG”, a spus el. Propunerea sa a fost susținută de majoritatea deputaților.

Pe 19 martie, deputații APG au modificat Codul electoral al autonomiei, ajustându-l la Regulamentul (principala lege – „I.”) Găgăuziei.

Potrivit modificărilor, alegerile başcanului vor fi considerate valabile dacă în primul tur se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste, iar în turul doi – nu mai puţin de 33%. Alegerile repetate se consideră valabile dacă la scrutin au participat mai mult de jumătate din alegători, iar în turul doi – mai mult de o treime din alegătorii înscrişi în liste. De asemenea, aleșii locali au votat pentru ajustarea legislaţiei electorale a Găgăuziei la prevederile Constituţiei RM şi ale Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuzei. Astfel, formarea listelor alegătorilor din Găgăuzia va fi efectuată de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei în cooperare cu CEC a Moldovei și numai în baza datelor din Registrul de stat al alegătorilor din RM.

Başcanul Irina Vlah nu este de acord cu modificarea legislaţiei în preajma alegerilor şefului autonomiei şi a refuzat să semneze amendamentele în redacţia propusă de majoritatea deputaților. În rezultat, a fost format o comisie de conciliere pentru a elabora un document reciproc acceptabil.

INFOTAG precizează: Pe 15 aprilie a expirat mandatul actualului başcan al Găgăuziei, Irina Vlah. Anume în această zi, cu patru ani în urmă, ea a fost învestită în funcţie. Alegerile erau programate pentru 19 mai, însă APG a amânat data alegerilor başcanului pe 30 iunie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.