Transnistria şi Găgăuzia

OSCE VA SOLICITA INFORMAŢII DE LA PROCURORUL GENERAL AL MOLDOVEI DESPRE DOSARELE PENALE PE NUMELE FUNCŢIONARILOR TRANSNISTRENI

13 mai, 2019

OSCE va expedia o scrisoare procurorului general al Moldovei, în care va solicita informaţii despre numărul dosarelor penale existente astăzi pe numele funcționarilor transnistreni, despre infracțiuni și dacă sunt deschise noi cauze penale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul preşedintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, despre aceasta a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Franco Frattini, în cadrul vizitei sale la Tiraspol. El a fost însoţit de Ambasadorul Slovaciei în RM, Dusan Dacho, Ambasadoarea Italiei, Valeria Biagiotti, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Potrivit lui Frattini, scrisoarea către procurorul general „va servi drept început al monitorizării pe care OSCE intenționează să-l desfăşoare împreună cu Procuratura Generală”.

„Trebuie să rezolvăm această problemă, deoarece există progrese, de exemplu, în problema terenurilor agricole din raionul Dubăsari”, a spus el, subliniind că OSCE susține necesitatea de a relua activitatea tuturor grupurilor de lucru în care sunt abordate problemele actuale.

De asemenea, diplomatul a reiterat disponibilitatea de a contribui la reluarea activităţii formatului „3+2”, pentru ca participanții săi să aprecieze până la vară posibilitatea convocării unei întâlniri în formatul „5+2”.

„Săptămâna viitoare voi merge la Viena. Planific să comunic cu ambasadorii OSCE, cu domnul Miroslav Lajcak (actualul președinte al OSCE – „I.”). Voi discuta şi despre organizarea întâlnirilor participanților la procesul de negocieri. Cred că în luna iunie este posibilă o vizită în formatul „3+2”. Multe vor depinde de formarea guvernului Republicii Moldova. Dar o vizită în formatul „3+2” poate fi organizată indiferent de aceasta. Voi discuta cu domnul Lajcak despre posibilitatea de a organiza o întâlnire în formatul „5+2” în iulie sau septembrie”, a spus Frattini.

Liderul de la Tiraspol s-a pronunţat pentru reluarea activității „Reuniunii permanente...”, a formatului „5+2”, pentru care grupurile de experți ar trebui să activeze, iar reprezentanții politici ar trebui să se întâlnească.

„Vedem motive obiective pentru suspendare. Ele constau în faptul că în Moldova încă nu a fost eliminată complet criza politică. Le dorim vecinilor noștri stabilitate și consens. Anume de aceasta depinde înaintarea în procesul de negocieri. Mizăm pe la bunul simț al colegilor noștri. La rândul nostru, suntem gata să înlăturăm obstacolele care împiedică progresul”, a spus el.

Printre principalele probleme de pe ordinea de zi Krasnoselski a numit „problema telecomunicațiilor și cea a încetării cauzelor penale motivate politic”. Printre noile probleme el a numit ce a permiselor de conducere neutre.

„Dacă procesul de negocieri va stagna, așa cum se întâmplă astăzi, va fi foarte dificil să vorbim despre vreun progres și noi acorduri. Susţinem continuarea procesului de negocieri prin activitatea grupurilor de experţi, a reprezentanţilor politici, a activităţii formatelor „3+2” şi „5+2”, a subliniat liderul transnistrean.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.13 11:59 Oleg
    Frattini poate sa fie presedintele Comisiei Europene, cu conflictul el deja nu sa ocupa...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.