Transnistria şi Găgăuzia

​UN FOST DEPUTAT DEMOCRAT A SPUS CĂ ORGANIZAŢIA „DEVLET” VA BOICOTA ALEGERILE BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI

20 mai, 2019

Fostul deputat al Parlamentului Moldovei din partea Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a spus pe reţelele sociale că Uniunea populară patriotică „Devlet” va boicota alegerile başcanului Găgăuziei din 30 iunie. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că, sâmbătă, la Congaz a avut loc congresul uniunii, la care au participat „mii de găgăuzi din 17 organizaţii”.

„Toți delegați au declarat în unanimitate că, atâta timp cât va activa componența actuală a CEC, nu are niciun rost să participe la alegeri”, a spus Dudnic.

În același timp, el s-a adresat Irinei Vlah cu propunerea de a rechema „oamenii din CEC a Găgăuziei”.

„Dizolvaţi această componenţă a CEC și atunci un alt candidat din partea „Devlet” va avea posibilitatea să participe la aceste alegeri. Noi vom asigura prezența la aceste alegeri și acestea vor avea loc. Încă mai este timp până la 25 mai”, a adăugat Dudnic.

Până la data de 20 mai, cinci persoane și-au declarat intenția de a participa la scrutin: Irina Vlah, care şi-a depus mandatul de bașcan, activistul civic și antreprenorul Mihail Vlah, locuitorul autonomiei, Vasile Aladov, deputatul Adunării Populare, Serghei Cimpoeş, fost deputat al APG, Ivan Burgudji. CEC a înregistrat-o numai pe Irina Vlah, care a promovat examenul de cunoaștere a limbii găgăuze. Se presupunea că „Devlet”, în calitate de organizație controlată de PDM, urma să-l înainteze pe fostul deputat Nicolae Dudoglo drept candidat la funcţia de başcan.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, alegerile pentru başcanului Găgăuziei au fost programate inițial pentru 19 mai. Însă pe 18 martie, APG a mutat data alegerilor pe 30 iunie. Majoritatea deputaților au încercat, de asemenea, să modifice legislația electorală și componența CEC a regiunii. Dar başcanul Irina Vlah nu a promulgat legile adoptate de APG, iar deputaţii locali nu au putut depăși dreptul de veto al başcanului cu două treimi din voturi. Astfel, a fost modificată doar data alegerilor, iar celelalte inițiative ale APG nu au intrat în vigoare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.