Transnistria şi Găgăuzia

VICEPREMIERUL A SOLICITAT DIN NOU MISIUNII OSCE SĂ SE IMPLICE ACTIV ÎN SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR DIN ZONA DE SECURITATE

21 mai, 2019

Vicepremierul Cristina Lesnic a solicitat din nou Misiunii OSCE în Moldova să se implice activ, în calitate de mediator în procesul de negocieri, în soluţionarea problemelor din Zona de Securitate de pe Nistru.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, despre aceasta ea a declarat în ajun, la întrevederea cu şeful Misiunii OSCE în RM, Claus Neukirch, cu care a discutat un spectru larg de aspecte ce țin de problematica transnistreană și rezultatele vizitelor de documentare efectuate pe parcursul săptămânii trecute la instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană și în satul Varniţa din raionul Anenii Noi.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate unele aspecte ce țin de stimularea activității unor grupuri de lucru sectoriale care vor continua să asigure interacțiunea și dialogul pe probleme tehnice, precum și elemente referitor la organizarea în perioada apropiată a unei posibile vizite în Republica Moldova a mediatorilor și a observatorilor în formatul de negocieri ,,5+2”.

Ultima dată, Lesnic s-a întâlnit cu Claus Neukirch pe 16 mai. Ea a declarat atunci că OSCE trebuie să contribuie mai activ la soluţionarea problemelor din Zona de Securitate. Printre acestea ea a evidenţiat problema așa-numitelor plăți de vinietă, aplicate nelegitim de către structurile de facto din regiunea transnistreană în privința conducătorilor de autovehicule, posesori de plăci de înmatriculare de model național și care sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Ea s-a referit şi la impedimentele artificial menținute de către Tiraspol în calea liberei circulații în direcția localităților din raioanele de est ale țării. Vicepremierul a subliniat că rămâne nesoluționat și aspectul deplasării nestingherite în/ prin regiune a oficialilor, dar și necesitatea avansării cu sprijinul Misiunii OSCE în definitivarea unei expertize tehnice complete a podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.21 13:10 Ozea
    Noi singuri nu putem sa facem NIMIC si plingem tot timpul la OSCE...
  2. 2019.05.21 13:23 Olesea
    Noi vrem ca rusii sau americanii vin si rezolv problema transnistreana ce este imposibil chiear si gresit...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.