Transnistria şi Găgăuzia

IRINA VLAH A OBŢINUT DETAŞAT VICTORIA LA ALEGERILE BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI

01 iulie, 2019

Alegerile başcanului Găgăuziei au fost câştigate de actualul başcan Irina Vlah. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat jurnaliştilor luni dimineaţa preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, Ivan Comur.

„Potrivit datelor preliminare, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători, sau 91,93%. Ceilalți trei candidați au acumulat: Serghei Cimpoeş - 3932 voturi (7,27%), Ivan Burgudji – 481 voturi (0,89%); Dmitri Manol – 346 voturi (0,64%). Alegerile au fost declarate valabile, la acestea au participat 50,35% dintre alegători”, a spus Comur.

Președintele Igor Dodon a felicitat-o pe Irina Vlah însă duminică seara, venind în Găgăuzia după închiderea secțiilor de votare. Vlah a spus că a avut o convorbire telefonică cu vicepremierul Dmitri Kozak, care, la fel, a felicitat-o pentru victoria în alegeri.

Irina Vlah a îndemnat oponenţii să recunoască rezultatele alegerilor.

„Mi-am suflecat deja mânecile și sunt gata să încep să lucrez. În Găgăuzia trebuie să fie pace și stabilitate”, a subliniat Vlah.

Alegerile başcanului Găgăuziei au avut loc duminică în toate localitățile autonomiei din sudul Moldovei. Au fost deschise 66 secții de votare, pe listele de vot au fost incluşi 106 136 de alegători. Conform datelor preliminare, la alegeri au participat aproximativ 56 mii de persoane. La scrutin au participat patru candidați.

Potrivit analiștilor, intriga alegerilor consta doar în faptul dacă Irina Vlah va câștigat alegerile din primul tur. În același timp, ea a luptat, în esență, pentru prezența la vot. Pentru ca alegerile să fie declarate valabile, Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), cu care actualul bașcan are divergenţe, a majorat pragul de participare la alegeri de la o treime la 50% din alegători. Acest lucru a fost făcut la indicaţia Partidului Democrat (PDM), care până nu demult a fost un partid de guvernământ în Republica Moldova. PDM a încercat să împiedice alegerea Irinei Vlah pentru al doilea mandat, aceasta fiind susținătoarea Partidului Socialiştilor, sprijinit de Președintele Igor Dodon. După ce PDM a trecut în opoziție, Irina Vlah a avut toate șansele de a câștiga alegerile și de a obține participarea necesară, deoarece, anterior, susținătorii PDM au îndemnat alegătorii să boicoteze alegerile.

Găgăuzia a fost înființată în anul 1994 în sudul Republicii Moldova. În autonomie locuiesc aproximativ 150 mii de găgăuzi – o minoritate turcă de credință ortodoxă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.01 12:46 ELENA
    Dna Vlah merita la 100 de procente!
  2. 2019.07.01 12:49 Xoria
    Victoria - plina de succes dnei Vlah!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.