Transnistria şi Găgăuzia

PROCESUL DE NEGOCIERI CU MOLDOVA STAGNEAZĂ – VADIM KRASNOSELSKI

02 iulie, 2019

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, consideră că situaţia în procesul de negocieri cu Moldova stagnează. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru o publicaţie rusă, subliniind că „motivul principal constă în situaţia politică din Moldova”.

„Acest lucru ţine de alegerile parlamentare care au avut loc în țară și de criza politică care a urmat. Înainte de constituirea coaliției parlamentare între blocul ACUM și Partidul Socialiştilor, înainte ca noul prim-ministru Maia Sandu să formeze guvernul, înainte de numirea unei persoane responsabile de procesul de negocieri, era dificil să vorbim despre negocieri”, a explicat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, anii 2017-2018 „au fost ani de compromisuri reușite între Moldova și Transnistria în chestiuni legate de viața oamenilor simpli, fiind eliminate complet sau parțial o serie de probleme acute legate de școli, numerele de înmatriculare, comunicaţia telefonică, terenurile agricole”.

„Așteptăm măsuri reciproce din partea Moldovei. Rămân a fi actuale probleme în domenii precum telecomunicațiile, încetarea cauzelor penale motivate politic, cooperarea interbancară, funcţionarea deplină a segmentului nordic al căilor ferate, problematica controlului comun moldo-ucrainean la granița cu Transnistria. Noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a spus Krasnoselski.

Potrivit lui, mediatorii (Rusia, Ucraina, OSCE) și observatorii (UE, SUA) în procesul de negocieri în formatul „5+2” intenționează să viziteze Chișinăul și Tiraspolul pe 12 iulie, iar după consultări va începe pregătirea pentru următoarea rundă de negocieri.

În același timp, Krasnoselski, la fel ca şi reprezentanții Federației Ruse, consideră că reuniunile în formatul „5+2” „nu trebuie neapărat să se încheie cu semnarea unor documente cruciale”.

„Transnistria nu se așteaptă la un progres deosebit în negocieri. Astfel de întâlniri servesc pentru a monitoriza punerea în aplicare a deciziilor care au fost luate și aprobate în acest format”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.