Transnistria şi Găgăuzia

SCHIMBĂRILE DE LA CHIŞINĂU ŞI KIEV POT CONFERI O NOTĂ DE INCERTITUDINE ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ – FOST ŞEF AL MISIUNII OSCE

04 iulie, 2019

Schimbările în structurile de conducere de la Chişinău şi Kiev pot conferi o notă de incertitudine în problema transnistreană. De această opinie este fostul şef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, şi expertul în relaţii internaţionale, David Kramer.

Potrivit agenției INFOTAG, în articolul „Lupta pentru cea mai săracă ţară din Europa” pentru revista American Interest, autorii menţionează că, „începând cu 1991, relaţiile dintre Moldova şi Ucraina s-au aflat într-o permanentă oscilare, trecând de la încredere călduroasă la o iritare puternică”.

„În perioada lui Poroşenko, Ucraina a sprijinit Moldova în această chestiune, temându-se să perturbeze stabilitatea relativă din Transnistria. Zelenski probabil că va adopta o poziție antirusească mai militară decât îşi poate permite guvernul multilateral de la Chișinău. Iar această ostilitate a Kievului față de Moscova poate fi transferată pe autoritățile separatiste de la Tiraspol”, consideră autorii.

Ei califică drept o „ironie a sorţii” faptul că în ultimii ani s-au înregistrat unele progrese în problema transnistreană, deși acestea au fost atinse din contul relațiilor dintre oligarhi: Vlad Plahotniuc, șeful „Sheriff”, Victor Guşan, și fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

„Cu toate acestea, acest progres nu a atins una dintre principalele probleme – statutul Transnistriei. Tiraspolul insistă cu încăpățânare asupra independenței și recunoașterii sale internaționale. Iar Moscova, cooperând în mod surprinzător și constant cu partenerii din formatul „5+2”, s-a abținut să impulsioneze Tiraspolul către un statut special. Deocamdată nu există semne clare de schimbări reale în pozițiile Moscovei sau Tiraspolului. Procesul de reglementare transnistreană necesită o cooperare între Statele Unite, UE, Rusia, Ucraina și OSCE. Astfel, evenimentele din problema transnistreană pot anticipa schimbări politice mai largi în regiune și în Europa în general”, consideră autorii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.04 10:23 Galina
    Dl Hill, nu visati prea mult timp...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.