Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI SUSŢINE CĂ NU TREBUIE AŞTEPTATE PROGRESE ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ

04 iulie, 2019

Președintele Igor Dodon susţine că, după schimbarea guvernării, nu trebuie aşteptate progrese mari în problema transnistreană. Potrivit agenției INFOTAG, el a declarat acest lucru miercuri seara, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

„Acum nu va fi niciun progres în problema reglementării transnistrene. Am creat o majoritate parlamentară fragilă, care include partide foarte diferite. Am convenit să nu discutăm probleme foarte dificile, pentru a evita acutizările. Acum trebuie să curățăm țara de corupție, de toate schemele pe care ni le-a lăsat fosta guvernare. Trebuie să ne ocupăm în primul rând de aceasta”, a subliniat Dodon.

În ceea ce privește reglementarea transnistreană, potrivit Președintelui, „trebuie continuată tactica pașilor mici”.

„Toate acordurile care au fost atinse anterior în timpul negocierilor cu Transnistria trebuie respectate. Și trebuie să rezolvăm treptat problemele cu care se confruntă locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Iar la problemele legate de statutul și soluționarea definitivă a conflictului transnistrean vom reveni peste șase luni sau un an”, a spus Dodon.

În același timp, el nu exclude că problema poate fi rezolvată mai ușor decât pare.

„Cu toţii am văzut cum s-a realizat transferul pașnic al puterii. Pentru că am avut sprijinul populației și solidaritatea tuturor partenerilor externi. Cine știe, poate aceiași parteneri, Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite vor decide să ne sprijine în rezolvarea problemei transnistrene?! Totul se poate întâmpla, dar soluția trebuie să o găsim noi şi noi să o propunem, nimeni nu va rezolva problemele în locul nostru”, a spus Președintele Republicii Moldova.

Vorbind despre poziția sa referitor la reglementarea transnistreană, el a spus că aceasta este „un optimism precaut și realist”.

Comentând declarațiile ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, Dodon a spus că confruntarea armată din Transnistria în 1992 o consideră a fi un „conflict intern”.

„A fost o estimare echilibrată a ministrului. A fost un conflict intern, de ambele părți au luptat oameni de diferite naționalități. De ambele părți a fost folosită tehnica sovietică. Cineva îl critică pe ministru și vrea să spună că noi am luptat cu Rusia. Ce-i cu voi?! A existat un conflict, şi de o parte, şi de alta au murit oameni. Aceasta este o rană adâncă, dar trebuie să trăim mai departe. Nu trebuie acum să căutăm vinovatul, ci să dezvoltăm dialogul, să căutăm un compromis. Altfel, nu vom reuni niciodată țara”, a spus Dodon.

În opinia sa, poziția exprimată de ministru a fost „echilibrată și înțeleaptă”. Președintele şi-a exprimat regretul că Popescu a cedat presiunii exercitate asupra lui, iar a doua zi a recunoscut că a făcut o „gafă”.

„Această critică a venit din partea celor care doresc să dezbine împartă majoritatea parlamentară cu orice preț. Se agață de cuvinte, caută orice pretext. Dar nu vor reuşi nimic”, a subliniat Dodon.

Săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, Nicolae Popescu a spus că în 1992 în Moldova a avut loc un „război civil”. Această declarație a provocat o serie de critici din partea Partidului Democrat și altor formațiuni de dreapta care nu intră în coaliția de guvernământ. Ei consideră că „conflictul transnistrean a fost cauzat de intervenția armatei a 14-a ruse, care a luptat pe partea separatiștilor”. A doua zi, ministrul a recunoscut că a făcut „o gafă când a folosit această sintagmă nereuşită”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.