Transnistria şi Găgăuzia

AP OSCE ÎNDEAMNĂ RUSIA SĂ-ŞI RETRAGĂ TRUPELE ŞI MUNIŢIILE DIN MOLDOVA

09 iulie, 2019

Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE îndeamnă Rusia să-şi retragă complet trupele armate şi muniţiile de pe teritoriul Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în rezoluţia Comitetului pentru afaceri politice şi securitate, intitulată „Promovarea dezvoltării durabile pentru consolidarea securității: rolul parlamentelor”, adoptată în cadrul celei de-a XXVIII-a sesiuni anuale a AP OSCE, desfăşurată la Luxemburg.

În document este menționată, în special, „necesitatea de a asigura retragerea completă a forțelor armate și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă internațională”.

AP OSCE și-a reiterat „sprijinul ferm pentru soluționarea completă, pașnică și durabilă a conflictului în Republica Moldova, în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, subliniind importanța formatului „5+2”, care este singurul mecanism de atingere a unei reglementări cuprinzătoare și durabile, salutând progresele obţinute și îndemnând părțile să asigure implementarea deplină a angajamentelor asume și să ia măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea vieții oamenilor”.

Autorii documentului recomandă „intensificarea discuțiilor orientate spre atingerea rezultatelor concrete în cadrul formatelor convenite în domeniul soluționării conflictelor”.

AP OSCE îndeamnă părţile tuturor conflictelor din spațiul postsovietic să înceapă negocierile „conştiincios, fără condiții prealabile, pentru a atinge o pace cuprinzătoare și durabilă, cu respectarea deplină a suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității granițelor recunoscute internaţional ale Georgiei, Ucrainei, Azerbaidjanului și Republicii Moldova”.

Anterior, Comitetul pentru afaceri politice şi securitate al AP OSCE a adoptat o rezoluție cu apelul de a asigura eliberarea Crimeei și retragerea forțelor armate ruse din Ucraina. Totodată, a fost aprobată rezoluția propusă de delegația ucraineană privind militarizarea de către Federația Rusă a Crimeei și Sevastopolului ocupate temporar, a Mării Negre și Mării Azov. De asemenea, AP OSCE a sprijinit o rezoluție care condamnă ocupaţia unei părți a Georgiei de către Rusia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.09 13:18 Grigore
    Rusia are argumente si spune ca Transnistria sa teme de Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.