Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA ACUZĂ MOLDOVA DE „SUBMINAREA MECANISMULUI NUMERELOR NEUTRE”

11 iulie, 2019

Moldova subminează mecanismul numerelor neutre, iar numărul celor care doresc să le primească în Transnistria a scăzut de câteva ori.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat la un post de televiziune local ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, care consideră că „Chișinăul a discreditat acest mecanism, deoarece a interzis ieşirea în străinătate pentru cei care au maşina cu numărul neutru, dar cu permis de conducere transnistrean”.

El a spus că aceasta este „o problemă foarte mare”, calificând acțiunile Chișinăului drept „discriminare”.

„Discriminarea este o metodă care, în general, este inacceptabilă între părți. Orice restricții sunt contrare principiilor în baza cărora construim dialogul”, a spus ministrul de externe.

Autoritățile transnistrene propun să elibereze transnistrenilor permise neutre sau permise de model internațional, dar, potrivit lor, „Chișinăul refuză”.

„Pentru a rezolva această problemă, precum și a soluţiona problema cauzelor penale motivate politic împotriva transnistrenilor, problema telecomunicațiilor, avem nevoie de un nou impuls. Acesta poate fi vizita de vineri a diplomaților străini (reprezentanții „3+2” – „I.”) pe malurile Nistrului, la inițiativa RMN și a Federației Ruse. Un astfel de mecanism este necesar atunci când există o pauză în negocieri, dificultăți cu implementarea deciziilor și este nevoie de o atenție mai mare a partenerilor străini faţă de ceea ce se întâmplă și faţă de modul în care sunt puse în aplicare acordurile”, a subliniat negociatorul principal al Transnistriei.

După cum a comunicat anterior INFOTAG, conform deciziei protocolare „cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activităţi comerciale”, semnat de Chișinău și Tiraspol în aprilie 2018, au fost deschise două puncte de înmatriculare a mijloacelor de transport, la Tiraspol și Rîbniţa, care eliberează numere neutre pentru transnistreni, permițându-le să participe la traficul internațional. Moldova consideră că realizează pe deplin acordurile atinse. Însă Tiraspolul cere ca mecanismul să fie extins și asupra vehiculelor deținute de companiile de transport din regiunea transnistreană, ceea ce contravine deciziei protocolare, la fel ca şi cerința de a libera șoferilor transnistreni permise de conducere neutre.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.