Transnistria şi Găgăuzia

MOLDOVA ŞI UCRAINA TREBUIE SĂ INTENSIFICE LUPTA CU CONTRABANDA PE SEGMENTUL TRANSNISTREAN AL FRONTIEREI – EXPERT

15 iulie, 2019

Moldova şi Ucraina trebuie să intensifice lupta cu contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei. Potrivit agenţiei INFOTAG, de această opinie este expertul moldovean Leonid Litra, care activează la Kiev în calitate de analist superior la Centrul „Europa Nouă”.

Comentând rezultatele vizitei oficiale a prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, el a spus că „această vizită este importantă pentru Ucraina în contextul dezvoltării unor relații bune cu vecinii săi”.

„Acum, în jurul Ucrainei s-a format un fel de inel de relații problematice: Belarusul se află sub influența puternică a Rusiei, care este o țară agresoare, există relații proaste cu Polonia referitor la probleme istorice, cu Ungaria și parțial cu România – referitor la legea învățământului. Prin urmare, este important ca Ucraina să spargă acest inel și să îmbunătățească relațiile cu vecinii”, a menționat analistul.

Potrivit lui, una dintre problemele importante pe agenda Ucrainei și Moldovei este lupta împotriva contrabandei și ecologia râului Nistrului.

„Ucraina intenționează să construiască șase centrale hidroelectrice pe Nistru, iar Chișinăul poate rămâne fără apă din acest motiv. Această problemă continuă să fie discutată, iar soluţie încă nu există. În ceea ce privește contrabanda, din schemele cu participarea Transnistriei au beneficiat atât politicieni de la Chișinău, cât și din Transnistria, dar și, într-o oarecare măsură, din Ucraina. Și acum, pentru a slăbi regimul transnistrean, contrabanda trebuie contracarată, iar acest lucru trebuie făcut de ambele părți, continuând controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, în special pe segmentul transnistrean”, a subliniat Litra.

În opinia sa, principalele probleme de pe agenda bilaterală sunt economia și energia.

„În primul rând, la momentul actual există un deficit mare în relațiile comerciale, Ucraina vinde mult mai mult Moldovei decât Moldova Ucrainei. Și, în al doilea rând, este vorba, desigur, de componenta energetică. Anterior, Moldova obișnuia să cumpere energie electrică din Ucraina, iar acum – de la CERS Moldovenească din Transnistria. Și se pare că Moldova plătește pentru aceasta de două ori. Centrala consumă gaze rusești, pentru care ei nu plătesc. Rusia consideră acest lucru drept datorie a Moldovei. În plus, Chișinăul plătește pentru energia electrică generată de centrala electrică. Prin urmare, pentru Republica Moldova este foarte important să revină la modelul de cumpărare a energiei electrice din Ucraina pentru a nu mai finanța regimul din Transnistria”, a spus expertul.

De asemenea, el a amintit că Moldova ar putea întâmpina probleme cu livrările de gaze din Rusia după 1 ianuarie 2020, când se încheie contractul de tranzit între „Naftogaz” și „Gazprom”, dar și între Moldova și Rusia.

„Dacă Ucraina nu va avea contract de tranzit cu Rusia, atunci, bineînțeles, va fi o mare problemă atât pentru Moldova, cât și pentru Transnistria, pe care Rusia o sprijină. De aceea, cu câteva săptămâni în urmă, Ucraina a făcut o declarație precum că este dispusă să efectueze livrări reversive Moldovei, dacă aceasta u va avea contract cu Rusia. Ucraina poate salva Moldova, deoarece reversul din România este imposibil din punct de vedere tehnic atâta timp cât acolo nu sunt finalizate interconexiunile”, a subliniat Leonid Litra.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.15 16:44 Sergei
    Srazu vidno cito on ne liubit moscalei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.