Transnistria şi Găgăuzia

PREMIERUL MAIA SANDU PLEDEAZĂ PENTRU DELIMITAREA ATRIBUŢIILOR ÎNTRE AUTORITĂŢILE CENTRALE ŞI AUTONOMIA GĂGĂUZĂ

22 iulie, 2019

Premierul Maia Sandu pledează pentru delimitarea atribuţiilor între autorităţile centrale şi Autonomia Găgăuză. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ea a declarat în cadrul ceremoniei de învestire a başcanului vineri seara.

Ea a reamintit că în 1994 a fost adoptată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, iar în 1997 – Regulamentul Găgăuziei.

„Aceste legi au primit o apreciere pozitivă din partea comunității internaționale şi în interiorul țării. Au trecut mulți ani de atunci, iar împuternicirile autonomiei nu au fost încă determinate. Acest lucru continuă să fie încă subiectul controverselor și divergenţelor. În acest timp, în Tirolul de Sud – o regiune a Italiei – s-a reuşit delimitarea completă a împuternicirilor dintre autonomie și centru, dar la noi nu s-a făcut nimic”, a spus Sandu.

Ea i-a îndemnat pe toţi „să înceteze să polemizeze despre chestiuni care nu au legătură directă cu interesele cetățenilor și să se ocupe de ceea ce este important”.

„Este necesar să determinăm atribuţiile în domeniul educației, culturii, sănătăţii, protecţiei sociale și alte domenii ale funcționării autonomiei. Vrem ca autonomia să se dezvolte în mod armonios în componenţa unei Moldove unite și integre”, a spus premierul.

De asemenea, ea a subliniat că va susține programele de dezvoltare a limbii găgăuze. Totodată, ea a afirmat că conducerea țării și cea a autonomiei au aceleași obiective – edificarea unui sistem funcțional de guvernare.

„Ştim că în Găgăuzia, ca şi în întreaga ţară, vi s-au legat mâinile, vi s-au deschis dosare penale, au împiedicat activitatea politică şi socială. E timpul să punem capăt schemelor și să lucrăm în baza unor reguli bine definite. Împreună cu dumneavoastră avem un program comun de acțiuni. Corupția afectează întregul mecanism de stat, nu numai anumite părți ale sale. Atunci când şefii sunt numiți după principiul cumătrismului, dar nu după calitățile profesionale, atunci calitatea managementului are de suferit și scade nivelul de trai al fiecăruia dintre noi”, a spus Sandu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.22 13:54 Nicolae
    Eto bil zvezdnii ceas Irina Vlah!
  2. 2019.07.22 13:57 Valentin
    Ce frumuseata chind toata conducerea de virf RM impreuna, bravo!
  3. 2019.07.22 13:59 Svetlana
    Bravo dna Sandu! Jos palarie!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.