Transnistria şi Găgăuzia

GERMANIA ESTE DISPUSĂ SĂ ORGANIZEZE O NOUĂ CONFERINŢĂ PENTRU CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL

23 iulie, 2019

Guvernul Germaniei este dispus să sprijine în continuare procesul de reglementare, inclusiv prin facilitarea organizării în timpul apropiat a unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” pentru a aprecia evoluțiile în cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol și a impulsiona procesul.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, despre aceasta a declarat Ambasadoarea Germaniei în RM, Angela Ganninger, la întrevederea din ajun cu viceprim-ministrul Vasilii Șova.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție un șir de aspecte ce țin de procesul de reglementare transnistreană, inclusiv poziția actuală a Chișinăului în abordarea subiectelor ce figurează pe agenda de negocieri.

Vicepremierul a menționat „necesitatea concentrării eforturilor în vederea realizării scopului principal al negocierilor, și anume, identificarea unei formule viabile de reglementare politică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Printre prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri Şova a evidențiat „asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic, promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în sfera asigurării ordinii de drept și cea a apărării, reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean”.

INFOTAG precizează: Anterior, Guvernul Germaniei a organiza anual, în Bavaria, conferințe privind măsurile de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol. Ultima conferinţă a avut loc pe 12-13 iulie 2016 în Bad Reichenhal. În 2017, aceasta nu a avut loc la inițiativa părții transnistrene, care consideră că prin astfel de discuții informale se încearcă să se înlocuiască formatul oficial al negocierilor „5+2”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.23 14:24 Vladimir
    Noi trebue singuri rezolvam conflict fara ajutorul Germaniei sau Rusiei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.