Transnistria şi Găgăuzia

KALMAN MIZSEI ESTE NOUL ÎNALT CONSILIER AL UNIUNII EUROPENE PENTRU MĂSURI DE CONSOLIDARE A ÎNCREDERII

30 august, 2019

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, este noul Înalt Consilier al Uniunii Europene pentru măsuri de consolidare a încrederii.

Surse din cadrul Biroului politici de reintegrare au relatat pentru agenția INFOTAG că domnul Kalman Mizsei a fost prezentat în cadrul întrevederii cu Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vasilii Șova de către Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko.

Kalman Mizsei are 64 de ani. Fiind economist a condus Institutul de Economie Mondială, Academia Ungară de Științe. A oferit consultanță guvernelor din diverse țări cu privire la investiții, management, asistență tehnică, privatizare și reformă economică.

În perioada 2001-2006 a condus Biroul Regional al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente. În 2007-2011 a fost reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, unde a fost implicat în procesul de negocieri în formatul „5+2”. Vorbește limbile engleza, germana, rusa și poloneza, puțin franceza și româna.

Kalman Mizsei a salutat noul guvern al Moldovei după criza din iunie curent. El consideră că nu este posibilă implementarea planului Kozak, întrucât „federalizarea este un instrument al Rusiei ca să ofere regiunii transnistrene un rol mai important”.

„Acest scenariu trebuie contracarat. Cât despre noul cabinet de miniștri, nu cred că acesta va dori să urmeze calea federalizării! Mă ocupam de conflictul transnistrean de mult timp, ei au trăit, de facto, cu o autonomie mare și ar trebui să aibă această autonomie, dar în chestiunile naționale ei ar trebui să aibă o reprezentare proporțională, sau poate mai mult decât proporțională, dar nici așa cum se menționa în „memorandumul Kozak”, în care era practic la jumătate și cu drepturi de veto. Nu poate fi nicio revenire la „memorandumul Kozak”, trebuie să fie asta foarte clar", a declarat, în iunie, Kalman Mizsei într-un interviu pentru Europa Liberă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.01 12:20 Faina
    Pentru dl Sova Vasile asta este inca un plus masiv!
  2. 2019.09.01 12:22 Maria
    Fara Rusia conflictul trannistrean nu pot sa rezolva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.