Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL NU ÎŞI PIERDE SPERANŢA CĂ VA CONVINGE TIRASPOLUL DE „NECESITATEA DIALOGULUI PE DIMENSIUNEA POLITICĂ”

04 septembrie, 2019

Moldova speră să convingă Transnistria „să construiască un dialog pe dimensiunea politică în paralel cu dezvoltarea programului de menținere a păcii și încrederii”. Despre aceasta a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Şova, într-un interviu acordat RIA Novosti, considerând că „acesta va fi un proces mai productiv”.

Potrivit agenției INFOTAG, el a amintit că „procesul de negocieri a trecut prin diferite etape de-a lungul celor 25 de ani; paralel cu discutarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol se desfășura şi procesul de găsire a unui model de reglementare politică, dar în urmă cu aproximativ zece ani, părţile s-au îndepărtat de agenda politică”.

„Toți participanții formatului „5+2” înțeleg că nu poţi la nesfârșit să promovezi proiectul de consolidare a păcii și încrederii. La un moment dat, acesta începe să se intersecteze cu politicul, apar întrebări legate de delimitarea atribuţiilor statutare. „5 + 2” este un format politic. Colegul meu de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, la fel ca şi mine, este un reprezentant politic, dar, în același timp, de aproape zece ani, procesul politic în formatul „5+2” nu a fost analizat pe ordinea de zi”, a spus Şova.

El a exprimat recunoștința faţă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat recent că „trebuie dezvoltat în paralel şi dialogul cu privire la perspectivele reglementării politice, menținând totodată accentul pe consolidarea păcii și a încrederii”.

„Trebuie să schimbăm ceva, altfel vom sta pe loc, iar acest lucru va da o nuanţă negativă întregului format „5+2”. Avem șase luni pentru pregătirea abordărilor”, a declarat viceprim-ministrul.

Referindu-se la posibilitatea reglementării problemei, el şi-a exprimat opinia că, pentru început, „trebuie determinată delimitarea atribuţiilor dintre Chișinău și Tiraspol în cadrul unui model comun de soluționare”.

„Până la momentul creării documentului în care să fie specificate în detaliu atribuţiile statutare, noi nu trebuie să stabilim ce model va fi ales. Nu putem da o definiție scurtă procesului de reglementare, de exemplu, federalizare sau autonomi, deoarece acesta este un proces complex”, a spus Şova.

Comentând inițiativa privind creșterea numărului de întrevederi în formatul „5+2” și desfăşurarea acestora în mod regulat, el a spus că aceasta „depinde de agendă, iar partea moldovenească se pregătește ca, în anul viitor, prioritate să devină o agendă mai largă a acestui format”.

Vicepremierul a recunoscut că nu așteaptă de la următoarea ședință „5+2”, programată pentru începutul lunii octombrie, „decizii serioase, orientate spre rezolvarea problemelor globale”.

„Situația politică din Chișinău s-a schimbat nu demult, deocamdată nu sunt schimbări serioase care s-ar răsfrânge asupra situației în procesul de negocieri”, a motivat el.

Potrivit lui Şova, pentru a înlocui misiunea de menținere a păcii din Zona de Securitate de pe Nistru cu o misiune civilă, „trebuie să existe anumite premise, care să demonstreze progrese în soluționarea conflictului”.

„Astăzi nu putem spune că putem înlocui pacificatorii cu o misiune civilă”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.