Transnistria şi Găgăuzia

O DELEGAŢIE RUSĂ A VENIT ÎN TRANSNISTRIA LA DESCHIDEREA MUZEULUI DE BĂUTURI PENTRU COSMONAUŢI

06 septembrie, 2019

O delegaţie rusă, condusă de reprezentantul special al Dumei de Stat a FR pentru migraţiune şi cetăţenie, Konstantin Zatulin, a venit în Transnistria pentru a participa la deschiderea muzeului de băuturi pentru cosmonauţi la fabrica de vinuri „Buchetul Moldovei” din Dubăsari.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Preşedintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, el s-a întâlnit în ajun cu delegaţia rusă, exprimându-şi convingerea că vizita în Transnistria va fi interesantă.

Liderul de la Tiraspol le-a vorbit oaspeților despre „multinaționalitatea poporului transnistrean”, care, potrivit lui, este „o parte integrantă a lumii ruse”.

La rândul său, Konstantin Zatulin a menționat că rușii „se interesează de soarta concetăţenilor care trăiesc în Transnistria și de cea a statului în ansamblu”.

„Suntem obligați să garantăm că oamenii care locuiesc în Transnistria vor fi liberi în alegerea şi autodeterminarea lor, își vor construi viața, inclusiv cea socială, politică și de stat, după cum consideră de cuviință. Pe asta insistăm”, a spus el.

Potrivit lui, delegația include cosmonauții Alexandr Ivancenkov, Musa Manarov, Anatolii Arţebarski, Serghei Treşcev, precum și Vladimir Tomciuk, care, mai bine de trei decenii, a lucrat la cosmodromul Baikonur. Agenda include vizite la întreprinderile industriale din Transnistria și nu doar la cele din industria vinicolă. Oaspeții speră să afle despre economia republicii, să evalueze potențialul ei industrial și propunerile de investiții. De asemenea, este planificat vizitarea obiectivelor cultural-istorice.

Deputatul transnistrean, directorul fabricii de vinuri și divinuri „KVINT”, Oleg Baev, la invitația căreia a venit delegația, a menţionat că delegația mai include medici, biologi și reprezentanți ai mediului de afaceri din FR. Galina Necitailo, de exemplu, a participat la crearea balsamului „Sănătate”, cunoscut astăzi în întreaga lume drept „Cosmic”. Rețeta a fost elaborată pentru reabilitarea astronauților după zbor. Serghei Bronnikov, originar din Tiraspol, reprezintă Institutul rus al compușilor macromoleculari. Antreprenorul Dmitri Ostrovar este unul dintre cei datorită cărora a fost restaurat MiG-15, cu care au zburat Iurii Gagarin și Valentina Tereşkova. Rudolf Kilman este un specialist german care a ajutat la plantarea a 1,5 mii de hectare de podgorii transnistrene.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.06 18:52 David
    Daca nu vin rusii cine poate sa vina la dinsii?
  2. 2019.09.06 18:56 Nicolae
    Nu cred ca ei au multe produse pentru cosmonauti...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.