Transnistria şi Găgăuzia

PROCESELE DE REGLEMENTARE ÎN DONBASS ŞI TRANSNISTRIA SE DESFĂŞOARĂ DUPĂ O LOGICĂ PARALELĂ – OPINIA EXPERTULUI

09 septembrie, 2019

Jucătorii geopolitici „sunt scoşi din hibernare” de negocierile cu privire la soarta regiunilor necontrolate de Kiev și Chișinău și, din câte se pare, procesele din Donbass și Transnistria se desfăşoară după o logică paralelă, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Nicolai Tcaci.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menționat în studiul său că, „în ambele cazuri, relansarea negocierilor a fost precedată de o „înlocuire” a regimurilor oligarhice toxice de la Kiev și Chișinău, care s-au discreditat”.

„În locul acestora au venit oameni ai unei formațiuni complet diferite sau ai coalițiilor de guvernare, lucru care până de curând părea ficțiune. Ei au în comun un singur lucru – o agendă politică absolut diferită, cel puţin pentru că populația celor două țări puțin probabil că așteaptă de la noua guvernare același comportament ca de la Plahotniuc și Poroșenko, care au fost răsturnaţi”, a menționat expertul.

Potrivit lui, „de fapt, şi Europa, și Rusia au o perioadă aproape unică în care liderii Moldovei și Ucrainei pot și doresc să găsească abordări constructive pentru cooperarea cu Moscova și Bruxelles-ul”.

„Este bine văzută şansa de a rezolva problemele geopolitice vechi și cele relativ noi ale Europei sub forma Transnistriei nerecunoscute și a Donbassului încă în război”, a spus el.

În opinia sa, „singurul lucru care rămâne în afara parantezelor proceselor care au loc ţine de setările finale și beneficiile pentru toate părțile reglementării”.

„Probabil că Moscova speră să obţină în Donbass şi Transnistria avantaje de alt ordin, în afară de detensionarea generală a relaţiilor cu Occidentul. Kremlinul ar putea avea scopuri destul de exotice în Moldova, propunând lichidarea lentă şi sigură a munițiilor în Transnistria cu forţele proprii. Într-un fel sau altul, niciuna dintre sarcinile cu care se confruntă actorii mondiali pe direcțiile moldovenească și ucraineană nu poate fi realizată ocolind problema Donbassului și Transnistriei. Aceasta înseamnă că procesele din jurul republicilor autoproclamate se vor accelera în viitorul apropiat”, a concluzionat expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.