Transnistria şi Găgăuzia

ACUM VA BLOCA PROIECTELE LUI IGOR DODON PRIVIND REINTEGRAREA TRANSNISTRIEI – OPINIA EXPERTULUI

10 septembrie, 2019

Blocul ACUM va bloca proiectele Preşedintelui Igor Dodon privind reintegrarea Transnistriei, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Isaenco.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menționat în studiul său că, „dacă am rezuma toate declarațiile premierului Maia Sandu și ale ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, devine clar că blocul de dreapta din Moldova nu este pregătit să facă din problema transnistreană o prioritate și să o includă în agenda Guvernului”.

„Cu Igor Dodon situaţia este inversă. În august-septembrie, după vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, și declarațiile făcute de acesta referitoare la depozitele de muniţii de la Cobasna, Președintele moldovean abordează iarăşi activ problema „dialogului serios” cu Tiraspolul. Dodon propune publicului o anumită idee „nefederativă” de „autonomie mare”. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată după acele imagini video din oficiul lui Plahotniuc, aparatul președintelui testează opinia publică și tendinţele în tabăra aliaților. Pentru Igor Dodon este important să înțeleagă atitudinea partenerilor față de agenda transnistreană, întrucât retorica șefului de stat la Adunarea Generală a ONU din Statele Unite de la sfârșitul lunii va depinde de aceasta”, consideră expertul.

Potrivit lui, o astfel de evoluție a evenimentelor nu se convine deloc blocului ACUM, sarcina principală a consilierilor săi politici fiind de a „îngheța” discuțiile politice despre soluționarea transnistreană”.

Potrivit acestuia, „forțele prooccidentale dominante în Moldova, atât de la guvernare, cât și din opoziție, nu vor accepta niciodată un plan de reglementare în care Transnistria primește drepturi politice reale în Moldova”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.