Transnistria şi Găgăuzia

OSCE ESTE PREGĂTITĂ SĂ OFERE ASISTENŢĂ ÎN PROCESUL DE LICHIDARE A MUNIŢIILOR DIN TRANSNISTRIA – THOMAS GREMINGER

20 septembrie, 2019

OSCE este pregătită să ofere asistenţă în procesul de lichidare şi evacuare a muniţiilor de la depozitele de la Cobasna (Transnistria), susţine secretarul general al OSCE, Thomas Greminger.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferințe de presă la finele vizitei sale în Republica Moldova, el a menţionat că OSCE „încurajează reluarea dialogului pe linie militară dintre Moldova și Rusia cu privire la evacuarea armamentului”.

„OSCE este dispusă să asigure transparența procesului, coordonarea asistenței tehnice și financiare. De asemenea, dacă va fi necesar, suntem pregătiți să atragem experți internaționali independenți pentru a evalua starea muniţiilor de la depozite”, a spus el.

Potrivit lui, „primul pas ar trebui să fie făcut de Moldova și Rusia”.

„Părțile trebuie să ajungă la un consens referitor la modul în care va avea loc acest proces. De îndată ce acest pas va fi făcut, vom oferi resurse și asistența experților”, a spus Greminger.

Problema lichidării munițiilor din depozitele militare de la Cobasna a fost abordată de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în timpul vizitei sale în Moldova la sfârșitul lunii august. Ideea a fost susținută de John Bolton (care la vremea aceea era consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională – „I.”), care a menționat disponibilitatea țării sale de „a susține procesul”. Problema a fost analizată și în cadrul ședinței miniştrilor de Externe, Nicu Popescu și Serghei Lavrov, la Moscova. Lavrov a menționat că pregătirea procesului va necesita „puțin peste un an”, iar evacuarea depinde de cooperarea militară bilaterală între țări.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.20 11:53 Earoslav
    Armamentu sa prezinta pericol mare, asta trebue sa stiti toti, inclusiv si separatistii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.