Transnistria şi Găgăuzia

MAE AL TRANSNISTRIEI: PROTOCOLUL PRIVIND REZULTATELE REUNIUNII „5+2” DE LA BRATISLAVA NU A FOST SEMNAT DIN CAUZA POZIŢIEI MOLDOVEI

11 octombrie, 2019

Ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a confirmat că, în cadrul reuniunii în formatul „5+2” de la Bratislava, părțile „au decis să facă o pauză”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, comentând rezultatele reuniunii, el a spus că „acesta este un fenomen rar, dar, cu toate acestea, şedinţa nu s-a încheiat”.

„În viitorul apropiat vom continua să lucrăm la problemele actuale, precum și la protocolul final. Aceasta este o decizie consolidată, deoarece nu am putut ajunge la un consens. Deși partea transnistreană a fost de acord să semneze protocolul propus de OSCE, însă din cauza poziției Chișinăului, a trebuit să luăm o pauză în negocieri”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, „discuțiile au fost foarte dificile”, a fost discutată problematica cauzelor penale motivate politic, inclusiv în legătură cu subiectul folosirii terenurilor din raionul Dubăsari, problematica telecomunicațiilor și a participării automobiliştilor transnistreni în traficul internațional. Partea transnistreană a abordat problema importurilor de medicamente, alimente și alte bunuri de larg consum în contextul controlului vamal moldo-ucrainean la punctul de control Cuciurgan, a importului de carburanţi prin partea nordică a căii ferate, precum și problema carierei din raionul Dubăsari al RMN”.

„O atenție deosebită a fost acordată problemelor bancare. Am discutat problema închiderii conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile moldovenești prin distribuirea informațiilor cu privire la numărul agenților economici afectați de această problemă. Este vorba despre întreprinderi mari care poartă responsabilitate socială pentru plata salariilor. Problema este extrem de acută și toți partenerii internaționali au fost de acord să o identifice. Însă Chișinăul nu era pregătit pentru formulările propuse de noi, încercând să prezinte situația ca și cum nu ar exista nicio problemă. De aceea, vom continua să lucrăm la această chestiune. Mai pot spune că, în cadrul Conferinței bavareze, subiectul bancar va fi cel mai probabil unul dintre cele principale”, a subliniat diplomatul.

El a spus că în proiectul de document „toți partenerii internaționali au subliniat că Transnistria și-a îndeplinit angajamentele asumate, spre deosebire de partea moldovenească”.

„De asemenea, acolo este indicat termenul în care Chișinăul trebuia să rezolve probleme concrete. Posibil că acesta a fost motivul refuzului de a semna protocolul final”, a spus Ignatiev.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.