Transnistria şi Găgăuzia

FRACŢIUNEA PSRM VA LANSA O INIŢIATIVĂ PRIVIND APROBAREA PROIECTELOR DE LEGE REFERITOARE LA AUTONOMIA GĂGĂUZĂ – PREŞEDINTELE IGOR DODON

15 octombrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că „la următoarea ședință a Parlamentului, fracțiunea parlamentară proprezidențială a Partidului Socialiștilor va lansa inițiativa cu privire la adoptarea pachetului de proiecte de lege referitoare la Autonomia Găgăuză”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, unde a vorbit despre vizita pe care a întreprins-o în ajun în Găgăuzia.

„Am discutat mai multe subiecte cu privire la dezvoltarea autonomiei. Am remarcat implementarea cu succes a unor proiecte sociale și umanitare de importanță majoră, am analizat planurile de dezvoltare a regiunii pe viitor. În mod special am examinat acțiunile de pregătire a marcării celor 25 de ani de la adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)”. De asemenea, am discutat despre adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a trei proiecte de lege cu privire la Găgăuzia, care vizează armonizarea legislației republicane și regionale”, a remarcat Dodon.

Potrivit lui, başcanul Irina Vlah a venit cu propunerea de a convoca o ședință a grupului de lucru format din deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare din Găgăuzia pentru a pregăti adoptarea celor trei proiecte de lege.

Conducerea Găgăuziei a discutat despre adoptarea pachetului de proiecte de lege cu privire la împuternicirile și statutul autonomiei și cu premierul Maia Sandu, care a mers la Comrat sâmbăta trecută. Ea a promis că va desfăşura la Comrat o şedinţă de Guvern în deplasare pentru a discuta problemele care s-au acumulat în Găgăuzia.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe adoptarea legilor insistă reprezentanții Găgăuziei, precum și organizațiile internaționale reprezentate de Consiliul Europei și OSCE. Proiectele de lege, care prevăd introducerea unor modificări în actele legislative ale republicii, ținând cont de prevederile legii cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze, au fost coordonate de grupul de lucru comun, format din deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Autonomiei Găgăuze.

Cu toate acestea, la examinarea considerare proiectelor de lege în comisiile Parlamentului RM, au fost aduse o mulțime de amendamente care nu au fost coordonate cu reprezentanții Găgăuziei. În special, Parlamentul a refuzat să-i acorde Găgăuziei „nivel aparte de putere de stat”, pe lângă unitățile administrativ-teritoriale de la primul și al doilea nivel. Parlamentul a înlocuit „nivelul aparte” cu „statutul special”, care şi aşa este prevăzut în legea din 1994. În iulie 2017, Parlamentul a adoptat două legi în formă redactată, iar a treia lege a fost amânată pentru sesiunea de toamnă-iarnă.

Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legile adoptate și le-a întors Parlamentului spre revizuire. Deputații nu au mai revenit la examinarea acestui pachet de proiecte de lege.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.15 17:04 Marin
    De ce dl Dodon ajuta pe gagauzii atit de mult si atit de tare?
  2. 2019.10.15 17:08 Stanislav
    Tac Dodon blagodarit gagauzov za podderjcu i liubovi, cotoruiu gagauzi virajaiut emu vsegda.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.