Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTA PARLAMENTULUI A PROMIS SĂ ADOPTE PACHETUL „PROIECTELOR DE LEGE GĂGĂUZE” PÂNĂ LA 23 DECEMBRIE

17 octombrie, 2019

Parlamentul Moldovei va încerca să adopte „proiectele de lege găgăuze” până la 23 decembrie, când se va sărbători a 25-a aniversare de la constituirea Autonomiei Găgăuze. O declaraţie în acest sens a făcut, în ajun, speakerul Zinaida Greceanîi, în cadrul unei întâlniri la Chișinău cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Vladimir Kîssa.

Surse din cadrul APG au comunicat agenţiei INFOTAG că ei au discutat problemele actuale ale funcționării Autonomiei Găgăuze și interacțiunea Adunării Populare cu Parlamentul ţării.

Kîssa a spus că „examinarea de către Parlamentul Moldovei a „proiectelor de lege găgăuze” este principala problemă la momentul actual”. El a amintit că este vorba despre administrația publică locală, structura administrativ-teritorială a țării, descentralizarea și completarea legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri), conform modificărilor elaborate de grupul de lucru comun al Parlamentului și APG, cu participarea experților internaționali.

Speakerul găgăuz a subliniat că „poziția unanimă a ramurilor legislative și executive în autonomie constă în faptul ca aceste proiecte de lege să fie adoptate în versiunea inițială, coordonată cu corpul de deputaţi din Găgăuzia și susținută de Președintele Igor Dodon”.

Greceanîi l-a asigurat pe colegul său că aceste proiecte de lege vor fi iarăşi examinate de noua componență a Parlamentului. De asemenea, negocierile vor fi purtate cu toate facțiunile parlamentare în vederea adoptării „proiectelor de lege găgăuze” până la 23 decembrie.

Părțile au discutat și despre reluarea activității grupului comun de lucru cu participarea deputaților nou aleși ai organului legislativ al Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.