Transnistria şi Găgăuzia

ÎN AJUNUL ÎNTREVEDERII CU LIDERUL DIN TRANSNISTRIA, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A DISCUTAT SUBIECTUL REGLEMENTĂRII TRANSNISTRIENE CU OSCE

29 octombrie, 2019

În ajunul întrevederii cu liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselski, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat subiectul reglementării transnistriene cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch și Ambasadorul Republicii Slovace în RM, Dusan Daho. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta șeful statului a anunțat pe pagina sa de Facebook.

„Am discutat despre bilanțul recentei întrevederi a participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2” și am subliniat necesitatea depunerii eforturilor și în continuare de către toate părțile, intermediari și observatori, în vederea realizării măsurilor de consolidare a încrederii”, a menționat Dodon.

Potrivit lui, „în context, a fost apreciată pozitiv reluarea activității mecanismului cu participarea Administrației Președintelui, Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, care manifestă o abordare comună față de procesul de reglementare a diferendului transnistrean”.

„De asemenea, am vorbit despre întrevederea dintre Președintele Republicii Moldova și liderul administrației din Transnistria, Vadim Krasnoselski, preconizată pentru 29 octombrie”, a spus Dodon.

Luni, vicepremierul pentru reintegrare, Vasilii Șova, a declarat că pe agenda convorbirilor se află conexiunea de telefonie fixă și mobilă, libera circulație a persoanelor oficiale și problema dosarelor penale întocmite unor funcționari de stat. Vasilii Șova a adăugat că e posibil să fie discutate și alte subiecte, cum ar fi situația din Zona de Securitate. Potrivit lui, unele înțelegeri din „Berlin +” au fost în totalitate îndeplinite.

„Partea moldovenească a făcut cunoștință cu agenda liderului de la Tiraspol privind întrevederea și consideră că prin subiectele enunțate Vadim Krasnoselscki a dat de înțeles că se vor discuta și alte subiecte care sunt în interesul ambelor părți”, a spus Vasilii Șova.

În același timp, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarta în ajun, că în cadrul întrevederii de marți vor fi abordate problemele cu care „oamenii se confruntă zilnic”.

„Este vorba despre probleme legate de transferurile bancare, chestiuni legate de telecomunicații, încetarea dosarelor penale motivate politic, import, export și altele. Suntem dispuși să punem în discuție și alte chestiuni ce vor fi propuse”, a spus Vadim Krasnoselski.

După cum a informat INFOTAG anterior, în decembrie se vor împlini trei ani de președinție – atât pentru Igor Dodon, cât și pentru Vadim Krasnoselski. În acest timp, ei s-au întâlnit de cinci ori. Prima întrevedere a avut loc imediat după alegeri, la începutul lunii ianuarie 2017, la Bender. Apoi în luna aprilie, la reședința Președintelui RM de la Holercani. O altă întrevedere a fost programată pentru iulie 2017, dar aceasta nu a mai avut loc după ce autoritățile Moldovei l-au declarat drept persona non grata pe reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

După o pauză de un an, liderii de pe cele două maluri ale Nistrului s-au întâlnit din nou în aprilie 2018 la Bender. Încă două întâlniri au avut loc în septembrie și decembrie 2018 la reședința Președintelui RM de la Condriţa. A șasea și prima întrevedere din acest an va avea loc marți la Holercani.

La începutul lunii octombrie, la Bratislava s-a desfășurat prima rundă de negocieri din anul curent în format „5 + 2”. Aceasta s-a încheiat fără rezultat, drept urmare, nu a fost semnat niciun protocol final. Părțile intenționează să continue discuțiile pe acest subiect, pentru a semna un protocol până la desfășurarea ședinței finale a Consiliului de Miniștri al OSCE, care va avea loc la Bratislava la începutul lunii decembrie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.