Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI ŞI LIDERUL TRANSNISTRIEI CONSIDERĂ CĂ NU EXISTĂ ALTERNATIVĂ DIALOGULUI PENTRU CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎNTRE PĂRŢI

30 octombrie, 2019

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, şi liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, consideră că nu există alternativă dialogului pentru consolidarea încrederii între părţi. Potrivit agenţiei INFOTAG, Dodon a scris pe pagina sa de facebook că la această concluzie au ajuns ei în cadrul întrevederii pe care au avut-o marţi la reşedinţa de la Holercani.

„Am subliniat încă o dată că nu există alternativă pentru consolidarea încrederii decât dialogul, care deschide oportunități de a discuta și problemele complexe din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană”, a menţionat Dodon.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii, ei „au continuat discutarea problemelor actuale de pe ordinea de zi și au trasat unele subiecte de perspectivă”.

„Am remarcat că situația care s-a creat în procesul de soluționare a problemei transnistrene impune ambelor părți menținerea unui dialog permanent și elaborarea mai minuțioasă a chestiunilor de pe ordinea de zi. Am discutat și alte subiecte cu caracter economic și social, care vizează interesele locuitorilor și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv extinderea regimului de liberă circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne-am apropiat pozițiile pentru elaborarea unor modalități de abordare în vederea implementării lor ulterioare”, a subliniat Dodon.

El a menţionat că la întrevedere au fost discutate detalii referitoare la runda de negocieri în formatul „5+2”, care s-a derulat la Bratislava, precum și chestiuni ce țin de punerea în aplicare a aranjamentelor cunoscute sub numele de Berlin+, precum şi au făcut „un schimb de opinii cu privire la activitățile care se întreprind pentru implementarea înțelegerilor convenite”.

Potrivit Preşedintelui, în ajunul Conferinței din Bavaria, preconizată pentru 4-5 noiembrie, ei „au am reiterat disponibilitatea de a continua un dialog deschis la diferite niveluri și paliere, ceea ce va contribui la stabilirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Am menționat interesul comun pentru neadmiterea vreunor impedimente în zona de securitate, care ar putea perturba pacea și stabilitatea în Republica Moldova. Am reafirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru ca garanție a păcii și securității în regiune”, a declarat Dodon.

Întâlnirea, care a avut loc la reședința de la Holercani, a durat câteva ore. Jurnaliștilor nu li s-a permis accesul pe teritoriul reședinței, iar participanții săi nu au făcut declarații presei, limitându-se la mesaje pe rețelele de socializare și la comunicate de presă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.