Transnistria şi Găgăuzia

ACTUALMENTE NU EXISTĂ CONDIŢII PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ, DAR DIALOGUL TREBUIE CONTINUAT – IGOR DODON

31 octombrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon consideră că actualmente nu există condiţii pentru reglementarea transnistreană, dar dialogul între Chişinău şi Tiraspol trebuie continuat. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri seara, la o emisiune la postul public de televiziune Moldova 1.

Făcând bilanţul întâlnirii din ajun cu liderul Transnistriei, Vadim Kranoselski, el a spus că „întâlnirea a fost foarte bună”.

„A fost un dialog bun. Aceasta este deja a șasea noastră întâlnire în trei ani. De obicei, întâlnirile noastre durează o oră și jumătate sau două ore. Ieri am discutat 4,5 ore. Dialogul este necesar. Dacă vrem să rezolvăm, atunci trebuie să ne întâlnim și să discutăm toate problemele”, a spus Dodon.

El a recunoscut că, în prezent, nu există condiții pentru reglementarea definitivă a conflictului prin aprobarea statutului regiunii transnistrene.

„Acum nu putem vorbi despre soluționarea politică a problemei. Pentru aceasta nu există un consens între diferite forțe politice și structuri ale puterii la Chișinău. Fără un astfel de consens, problema este imposibil de rezolvat. Există însă probleme care se referă la viața de zi cu zi a cetățenilor. Și acestea trebuie rezolvate”, a subliniat Președintele.

Potrivit ei, Tiraspol, la fel, are nevoie și de dialog, deoarece „Transnistria nu poate fi independentă”.

„Am înțeles că ei (administrația transnistreană – „I.”) speră să obțină independența. Dar acest lucru este imposibil, ei nu vor fi independenți. Suntem în aceeași barcă. Și fără Moldova, Transnistria nu poate supraviețui. În prezent, 70% din mărfuri sunt exportate în Moldova sau, cu ajutorul Moldovei, în Uniunea Europeană. Și acest lucru trebuie luat în considerare. Împreună vom fi mai puternici”, a spus Dodon.

El a menționat că au fost rezolvate cel puțin șase din cele opt probleme incluse în pachetul „Berlin +” acum doi ani, iar celelalte, la fel, se află la etapa de rezolvare.

„Avem o viziune despre cum să rezolvăm problema restabilirii comunicațiilor telefonice. Ieri am discutat despre acest lucru, am convenit că până la 1 martie 2020 va fi luată o decizie. Aşa nu se mai poate continua – trăim alături, dar ca să suni pe celălalt mal al Nistrului e mai scump decât să suni în America”, a spus Dodon.

Referindu-se la singura rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an, care a avut loc la Bratislava la începutul lunii octombrie, el a amintit că deocamdată nu a fost semnat protocolul final.

„Divergenţele se referă la al 12-lea punct. Este vorba de rezolvarea a trei-patru probleme pe care Tiraspol le pune în discuție și o singură problemă pe care am abordat-o noi. Trebuie să includem și alte probleme pentru a asigura paritatea”, a spus Președintele.

El și-a exprimat speranța că protocolul va putea fi semnat săptămâna viitoare, când discuțiile vor continua în cadrul conferinței neformale din Bavaria privind consolidarea măsurilor de încredere pe Nistru.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.