Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON A RESPINS AFIRMAŢIILE PRECUM CĂ SE DISCUTĂ CU RUSIA CONCEPTUL REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

22 noiembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a respins afirmaţiile precum că el discută cu Rusia conceptul reglementării transnistrene. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a declarat în ajun, la postul de televiziune PROTV-Chişinău, că, în situaţia politică actuală, este dificil de vorbit despre un asemenea concept.

„Nu există niciun fel de negocieri secrete. Tema federalizării Moldovei în calitate de concept pentru soluționarea conflictului transnistrean nu este inclusă pe agendă și nu va fi nici în viitor. Nu poate fi vorba despre niciun fel de formulă discutată cu Rusia despre statutul Transnistriei, pentru că astfel de decizii trebuie luate de comun acord, în primul rând la Chișinău. Trebuie să avem un consens național. După ce am discutat la Chișinău, trebuie să discutăm cu Tiraspolul ca să-i convingem referitor la această formulă. Doar după aceasta, se discută în format larg, cu participarea mediatorilor şi garanţilor în reglementare”, a subliniat Preşedintele.

Nu poate fi pusă în discuție nicio formulă de discuție cu Rusia cu privire la statutul Transnistriei, deoarece astfel de decizii trebuie luate în comun, în primul rând la Chișinău. Trebuie să avem un consens național. După ce am discutat la Chișinău, trebuie să discutăm cu Tiraspol pentru a-i convinge să accepte conceptul de așezare. Și abia după aceea, problema poate fi discutată într-un format larg, cu participarea mediatorilor și a garanților la soluționare, a subliniat președintele.

El a menționat că, în cadrul vizitei recente la Moscova, premierul Ion Chicu a discutat cu premierul rus Dmitri Medvedev problema retragerii munițiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene.

„S-a convenit ca în timpul apropiat specialiștii să înceapă procedura de pregătire a procesului de retragere a muniţiilor. Este un moment foarte important”, a menționat șeful statului. Potrivit lui, o parte din muniții nu pot fi transportate, de aceea, acestea trebuie lichidate pe loc”, a spus Dodon.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna aceasta, după discuțiile cu premierul Ion Chicu, vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat că problema reglementării transnistrene a fost discutată doar la general.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.25 09:52 Nicolae
    Nici nu trebue sa vorbim despre asta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.