Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL ESTE GATA SĂ SEMNEZE O VERSIUNE DE COMPROMIS A PROTOCOLULUI RUNDEI DE NEGOCIERI DE LA BRATISLAVA – ALEXANDRU FLENCHEA

28 noiembrie, 2019

Viceprim-ministrul Moldovei pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a anunțat disponibilitatea Chișinăului de a semna o versiune de compromis a protocolului rundei de negocieri de la Bratislava. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui briefing la Chișinău.

„La reuniunea viitoare a Consiliului ministerial al OSCE din 5-6 decembrie în capitala Slovaciei, Chișinăul este gata să semneze o versiune de compromis a protocolului rundei de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc la începutul lunii octombrie la Bratislava. Lucrul zilnic la protocol, care nu a putut fi convenit, a continuat atât după runda de negocieri de la Bratislava, de la începutul lunii octombrie, cât și după Conferința de la Munchen, de la începutul lunii noiembrie. Chișinăul este gata să semneze versiunea de compromis care a fost elaborată. Urmează să se pronunţe Tiraspolul”, a spus Flenchea.

El și-a exprimat regretul că, după negocierile de la Bratislava, au fost unele declarații și evaluări (din partea Transnistriei - „I”), deși „negociatorii au convenit să renunţe la declarațiile publice”.

Viceprim-ministrul a menționat că, „în general, părțile au aprobat versiunea finală a protocolului, cu excepția unui alineat care se referă la prioritățile în reglementarea pe termen scurt”.

„Am identificat patru priorități, care sunt cunoscute partenerilor internaționali și colegilor de la Tiraspol. Totul este destul de simplu. În primul rând, asigurarea circulației libere în Zona de Securitate, deoarece cetățenii trebuie să se deplaseze liber între malurile Nistrului. În al doilea rând, drepturile omului și problematica respectării acestora. În al treilea rând, asigurarea activităţii școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Aici vorbim, în primul rând, de asigurarea corespunzătoare a celor opt școli cu sedii. A patra prioritate se referă la facilitarea comerțului între cele două maluri, prevenirea fenomenului de contrabandă, unificarea standardelor fiscale și tarifelor vamale”, a spus Flenchea.

Potrivit lui, în cadrul dialogului de la Bratislava și Munchen, „Tiraspolul a insistat asupra altor priorități”.

„Noi am subliniat că suntem gata să le discutăm, dar atunci s-a spus că prioritățile prezentate de Chișinău nu vor intra în versiunea finală a protocolului final. În ultimele zile, preşedinţia în exerciţiu a OSCE, reprezentantul special Franco Frattini, au prezentat o formulă de compromis, pe care părțile încă o pot discuta. Chișinăul a declarat deja deschis că este pregătit să analizeze întreaga serie de probleme de ordin social, economic și umanitar. În ajun, noi am aprobat versiunea de compromis, informându-i despre aceasta pe toți participanții la procesul de reglementare 5+2”, a declarat vicepremierul moldovean.

El a subliniat că „e timpul pentru a semna protocolul, înainte sau imediat după reuniunea Consiliului ministerial al OSCE la Bratislava”.

„Având în vedere faptul că Chișinăul și-a asumat deja angajamentul de a semna versiunea de compromis propusă de președinția OSCE, Tiraspol are șansa, la fel, să aprobe acest proiect”, a menționat Flenchea.

După cum a informat anterior INFOTAG, singura rundă de negocieri în formatul „5+2” din 2019 s-a încheiat la începutul lunii octombrie fără semnarea protocolului final. De asemenea, documentul nu a putut fi convenit nici în timpul conferinței informale privind consolidarea măsurilor de încredere între malurile Nistrului, care a avut loc la începutul lunii noiembrie în Bavaria. Acest lucru este determinat de divergenţele dintre Chișinău și Tiraspol cu privire la includerea în protocol a anumitor prevederi care au fost discutate la Bratislava.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.28 16:16 Nina
    Noi tot timpu ascultam altii cu problema transnistreana - OSCE, UE, SUA, Rusia...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.