Transnistria şi Găgăuzia

VITALII IGNATIEV: TRANSNISTRIA S-A REALIZAT DEJA CA STAT

06 decembrie, 2019

În 30 de ani, Transnistria „s-a realizat deja ca stat şi, de facto, vectorul reglementării s-a constituit”. Această opinie a fost exprimată de ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, la o întâlnire la Tiraspol cu profesorii de la Universitatea Tartu (Estonia), Eiki Berg și Kristel Vits.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la pagina MAE al regiunii, vorbind despre „perspectivele de soluționare a conflictului moldo-transnistrean”, el şi-a exprimat încrederea că „acum trebuie create condiții pentru reglementare, avansând de la simplu la complex, eliminând restricțiile și elementele de blocaj, rezolvând problemele în interesul oamenilor”.

Potrivit lui Ignatiev, în decurs de 30 de ani, Moldova „a încercat să distrugă potențialul economic al Transnistriei pentru a determina autoritățile sale să ia anumite decizii politice”.

El a calificat drept „o mare problemă” instituirea controlului vamal moldo-ucrainean și controlul la frontieră pe secțiunea transnistreană a frontierei comune.

„Acest lucru creează riscuri pentru încetarea importurilor în RMN a unei game largi de produse și mărfuri, inclusiv medicamente. Deja de doi ani purtăm negocieri pentru ca această problemă să nu apară. Credem că în acest caz avem de-a face cu presiunea politică folosirea instrumentelor economice”, a spus diplomatul.

El a menţionat că, de la 1 ianuarie 2016, Transnistria se află într-un regim comercial special cu Uniunea Europeană.

„Din 2012 noi desfășurăm propriile negocieri privind regimul optim de export al bunurilor noastre pe piața UE, care s-au încheiat în 2015. Și partea transnistreană nu și-a asumat nici un angajament politic pe care Moldova și Ucraina și le-a asumat (în Acordul de Asociere cu UE - „I.”). În același timp, am încercat să facem ca mecanismul de comerţ să fie reciproc avantajos”, a spus Ignatiev.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.09 09:09 David
    Isi cego zahotel Ignatiev!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.