Transnistria şi Găgăuzia

CONSILIUL MINISTERIAL AL OSCE A REITERAT ANGAJAMENTUL DE A REALIZA REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ ÎN BAZA SUVERANITĂŢII MOLDOVEI

10 decembrie, 2019

Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre OSCE a reiterat „angajamentul ferm de a realiza o reglementară cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria, care garantează pe deplin drepturile umane, politice, economice și sociale ale populației sale”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează în declaraţia publicată luni de Consiliul Ministerial al OSCE cu privire la activitatea Reuniunii permanente pentru afaceri politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” în anul curent.

Autorii îndeamnă Chișinăul și Tiraspolul să participe în continuare la procesul de negocieri și în cadrul Președinției Albaniei în OSCE în 2020.

Consiliul și-a exprimat recunoștința față de părți pentru „consolidarea în continuare a realizărilor atinse la întâlnirile anterioare și a angajamentului lor faţă de îndeplinirea deplină a tuturor înţelegerilor stabilite în protocoalele reuniunilor „5+2” de la Roma (2018), Viena (2017) și Berlin (2016), creând astfel o bază solidă pentru avansarea în continuare a procesului de reglementare”.

De asemenea, Consiliul „a salutat măsurile întreprinse de părți în 2019 pentru a asigura circulația nestingherită a funcționarilor și a încurajat elaborarea unei propuneri comune pentru a consolida în continuare încrederea”.

„Solicităm părților să continue munca la toate nivelurile procesului de negocieri pentru a realiza progrese tangibile pe toate cele trei coșuri ale agendei convenite a procesului de negocieri: probleme socio-economice, probleme juridice și umanitare generale; drepturile omului și reglementarea cuprinzătoare, inclusiv problemele de ordin instituțional, politic și de securitate”, se arată în comunicat.

Autorii au subliniat importanța formatului „5+2”, numindu-l „singurul mecanism pentru realizarea unei soluționări cuprinzătoare și durabile” și au subliniat rolul important al OSCE în procesul de negocieri.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.10 17:36 Galina
    Pine chind acolo sta OSCE asta inseamna ca separatistii stau cu liniste si pace...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.