Transnistria şi Găgăuzia

TIRASPOLUL CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE DE LA CHIŞINĂU AŞA ŞI NU VOR MAI SEMNA PROTOCOLUL DE LA BRATISLAVA

30 decembrie, 2019

Transnistria consideră că Moldova folosește „orice trucuri pentru a nu semna protocolul final al reuniunii de la Bratislava”. Această opinie a fost exprimată de ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, într-un interviu acordat agenției de presă din regiune.

Potrivit agenției INFOTAG, el a calificat refuzul noului reprezentant politic al Moldovei, Alexandru Flenchea, de a participa la întâlnirea inițiată de Transnistria pe 23 decembrie la Tiraspol drept „o constatare a lipsei de interes faţă de coordonarea definitivă a documentului”.

„Partea transnistreană era dispusă să semneze numeroasele redacţii ale protocolului, propuse de Președinția OSCE în diferite etape ale dialogului. Singurul aspect principial este faptul că protocolul trebuie să reflecte conținutul real al discuțiilor purtate la Bratislava. Nu ambițiile părții moldovenești, nu încercările RM de a impune „retroactiv” anumite teme politizate, ci anume ceea ce s-a discutat cu adevărat de către părți la şedinţă. Am vorbit și despre faptul că protocolul trebuie să aibă așa-numita „valoare adăugată”, adică documentul nu poate să reprezinte doar repetarea „rituală” a obligațiilor neîndeplinite de Chișinău cu stabilirea unor noi termene. Este extrem de important să actualizăm necesitatea de a rezolva noile probleme create de RM în dialog. În primul rând, e vorba de problemele ce ţin de import după 1 februarie 2020, permisele de conducere, conturile bancare”, a spus Ignatiev.

El și-a exprimat convingerea că protocolul de la Bratislava „nu va fi semnat, deoarece săptămâna aceasta a fost prezentat rezumatul reuniunii „5+2” de la Bratislava, pregătit de Președinția Slovaciei în OSCE”.

„Pornind de la principiile și procedurile procesului de negocieri, rezumatul este pregătit numai dacă părțile nu au reușit să ajungă la un acord în cadrul ședinței. Transmiterea rezumatului înseamnă de fapt că participanții internaționali s-au împăcat cu ideea că nu va exista niciun protocol de la Bratislava, cel mai probabil, cu acordul părții moldovenești”, consideră reprezentantul Tiraspolului.

Potrivit lui, „încă în octombrie Transnistria i-a avertizat pe mediatori că RM pur şi simplu trage de timp”.

„Președinția slovacă a OSCE, care a depus eforturi diplomatice mari, a suportat în cele din urmă cheltuielile pentru faptul că cei de la Chișinău nu erau pregătiţi să urmeze regulile stabilite și să rezolve problemele social-umanitare. În aceste condiții, creşte rolul negociatorilor internaționali, în special în ceea ce privește susţinerea formatului „5+2”, a subliniat Ignatiev.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.