Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA S-A ARĂTAT INTERESATĂ DE SERVICIILE DE TRANSPORT PE CARE CFM LE POATE PRESTA ÎNTREPRINDERILOR DIN REGIUNE

16 ianuarie, 2020

Tiraspolul consideră „inacceptabilă crearea unor probleme aparte cu livrarea materiilor prime în Transnistria și exportul producţiei finite” și „este interesat de serviciile de transport pe care întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) le poate presta întreprinderilor din regiune.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al Transnistriei, acest lucru a fost discutat miercuri, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, unde a avut loc şedinţa grupurilor de experți pentru transport feroviar și comunicații, care a fost inițiată de partea transnistreană.

Tot la propunerea ei, „a avut loc o nouă discuție cu privire la interdicția nejustificată de a transporta produse petroliere prin punctul feroviar de trecere a frontierei „Slobodka-Cobasna”.

Reprezentanții Transnistriei au îndemnat din nou partea moldovenească „să anuleze barierele administrative care contravin prevederilor deciziei protocolare „Cu privire la reluarea comunicaţiei feroviare marfare integrale pe teritoriul Transnistriei”, ceea ce va avea un efect benefic asupra economiei transportului feroviar”.

De asemenea, a avut loc „un dialog detaliat cu privire la cooperarea în domeniul politicii tarifare în ceea ce privește căutarea diverselor opțiuni pentru creșterea atractivității comerciale a transportului feroviar și, în consecință, a profiturilor întreprinderii „Calea Ferată Transnistreană” (CFT) și CFM.

După cum a informat anterior INFOTAG, în 2006, autoritățile autoproclamatei RMN au declarat unilateral că proprietatea și infrastructura CFM de pe teritoriul regiunii le aparţine şi au creat CFT. Ca răspuns la aceasta, din cauza incapacității de a controla circulația trenurilor, CFM a schimbat itinerarul trenurilor, prin ocolirea Transnistriei. Situația a fost rezolvată abia în martie 2012, după ce Chișinăul și Tiraspolul au semnat decizia protocolară „Cu privire la principiile de reluare a comunicaţiei feroviare marfare integrale prin teritoriul Transnistriei”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.16 11:44 Alexei
    Uje netu cito perevoziti po doroghe, gospoda - tovarishi! Vse, priplili!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.