Transnistria şi Găgăuzia

FOST MINISTRU DE EXTERNE AL TRANSNISTRIEI: OPERAŢIUNEA PE MALURILE NISTRULUI, DESFĂŞURATĂ SUB EGIDA RUSIEI, ESTE O EXPERIENŢĂ UNICĂ DE PACIFICARE

17 ianuarie, 2020

Operaţiunea desfăşurată pe malurile Nistrului sub egida Rusiei reprezintă o experienţă unică şi reușită de pacificare. De această opinie este fostul ministru de externe al autoproclamatei RMN, Nina Șevciuk (Ștanski), care, odată cu schimbarea puterii în regiune, a părăsit Tiraspolul și acum, conform datelor neoficiale, locuiește la Sankt Petersburg împreună cu soțul ei, fostul președinte al regiunii, Evghenii Șevciuk.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a menționat în studiul său pentru Consiliul rus pentru Afaceri Externe că, „în pofida schimbării semnificative după 2014 a intereselor participanților externi la reglementarea transnistreană și retragerea Ucrainei de la o serie de principii-cheie de mediere, „blocării” negocierilor oficiale, instabilităţii activităţii formatelor de negocieri, inclusiv negocierile „5+2”, operațiunea de menținere a păcii și componentele sale principale rămân a fi eficiente, iar mecanismele de bază rămân viabile”.

„Serviciul de pacificatori în Zona de Securitate de desfăşoară în regim normal, iar activitatea organelor de control ale operațiunii de menținere a păcii este continuă. Formatul de interacțiune a actorilor implicați în operațiunea de menținere a păcii este stabil și rezistent”, a scris Șevciuk.

Potrivit ei, „conflictul moldo-transnistrean rămâne nesoluționat, iar situația din zona de responsabilitate a operațiunii de menținere a păcii necesită în continuare un răspuns operativ la provocările ce se menţin”.

„Operaţiunea de menținere a păcii pe Nistru, ținând cont de particularitățile fundamentelor sale organizaționale și juridice, trebuie examinată ca parte integrantă a procesului de reglementare a conflictului, în general, și ca una dintre urmările procesului de negociere, în special, deoarece astăzi aceasta oferă părților conflictului o platformă unică pentru discutarea problemelor de securitate”, a spus expertul.

În opinia sa, „reducerea progresivă a operațiunii după diverși parametri, inclusiv numărul contingentului și al posturilor de menținere a păcii, nu ne permite să vorbim despre menținerea prezenței militare ruse în zona de conflict pentru a extinde influența militară a Rusiei în această regiune a Europei”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.17 10:25 Vlad
    Era bun ministru in Transnistria!
  2. 2020.01.17 10:31 Oleg
    Era foarte si foarte frumoasa femeea...
  3. 2020.01.17 10:32 Vlada
    Da unde sotul ei - Eugen Sevciuc?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.